hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Sokasodnak a nemi bajok

A tripperesek száma 14 százalékkal, a chlamydiás megbetegedések száma 6 százalékkal nőtt az elmúlt évben – írja a Délmagyar.

A lap a romló statisztikai adatokkal amellett érvel, hogy mind többen menjenek  el nemibetegség-szűrésre.

Mint az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb, 2012. negyedik negyedévi jelentését idézik: Csongrádban október és december között 5 új szifiliszes, 7 chlamydiás és 7 új tripperes beteget találtak. Ez az előző év azonos időszakához képest ott is növekedést jelent, „a szifiliszes esetek például megduplázódtak” - írják.

A felsoroltak egyébként csupán a legjelentősebb nemi megbetegedések. Több mint 30-féle kórokozó terjedhet szexuális együttlét útján, amelyek között baktériumokat, vírusokat, gombákat, egysejtűeket és élősködőket egyaránt találunk. Ez a probléma bárkit érinthet, aki szexuális életet él. Szakemberek szerint ezért nem árt kivizsgálást kérnie annak, aki óvszer nélküli nemi életre készül partnerével. A véradás erre nem megoldás, ott ugyanis kizárólag szifiliszre és HIV-re szűrnek. AZ ÁNTSZ-nél végeznek anonim AIDS-szűrést, azonban ott is csak erre az egy vírusra lehet vizsgálatot kérni. Léteznek viszont kifejezetten a nemi betegségek szűrésére szakosodott rendelések – bátorít cikkében a delmagyar.hu.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés