hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Ápolóhiány: a szabadságok kiadása is gondot jelent

Egy mentálisan és fizikálisan elfáradt, létszámában megcsappant ápolói társadalom képét festette le az Indexnek a Magyar Ápolási Egyesület alelnöke.

Nehéz időszakon vannak túl az ápolók, az elmúlt két és fél évben a járvány fizikálisan és mentálisan is próbára tette őket. Eközben a dolgozók létszáma oly mértékben megcsappant, hogy jelenleg még a némi reményt keltő nyári szabadságok kiadása is komoly problémát jelent. A kieső munkaidőt az alkalmazottak jelentős túlórákkal, extra helyettesítésekkel tudják pótolni, ami még tovább növeli a terheket.

A hiányt a mindennapokban részmunkaidősök bevonásával, nyugdíjasok visszafoglalkoztatásával, és a már említett jelentős túlórák kiosztásával dolgozzák le a kórházak, de hosszú távon ez nem maradhat így – jelentette ki az Indexnek Bugarszki Miklós.

Bár a humánerőforrás-hiány már így is hatalmas, több egészségügyi szervezet újabb távozási hullámra számít a május 31-én megszűnő, 2020 ősze óta, kisebb-nagyobb megszakításokkal tartó felmondási tilalom miatt. A Magyar Ápolási Egyesület alelnöke ugyanakkor azon az állásponton van, hogy aki nagyon akart, kiskapuk segítségével a tilalom ellenére távozott az egészségügyből. Ha valaki például három napig igazolatlanul hiányzik, kénytelenek elküldeni, de voltak olyan egészségügyi dolgozók, akik szándékosan nem vették fel a harmadik oltást, abban a reményben, hogy eltanácsolják őket.

Emellett kiemelten méltányolható esetekben közös megegyezésekre is volt példa, hiszen ha egy dolgozó elköltözött a munkahelyétől mondjuk 120 kilométerre, nem várták el tőle, hogy onnan járjon be, az intézményvezető pedig amit saját hatáskörben megtehetett, azt meg is tette. Mindezek alapján én nem számítok mindent elsöprő felmondási hullámra, az viszont tény, hogy a helyzet már van olyan súlyos, hogy csupán egyetlenegy szakdolgozó kiesése is komoly problémát jelent – mondta az egyesület alelnöke.

Az újonnan megalakuló kormánynak a következő ciklusban mihamarabb fel kell mérnie, hogy a béremelés tekintetében hol vannak még hiányosságok, és azokat rövidesen korrigálni is kell. Bízunk abban továbbá, hogy minisztériumi szinten is kineveznek egy országos vezetőápolót, aki az egészségpolitika legmagasabb szintjén képes kijelölni a legfontosabb stratégiai irányokat – tette hozzá Bugarszki Miklós.

LMP: legalább a vásárlóértékét meg kell őrizni az ápolói béreknek

A kormánynak lépnie kell, hogy az ápolók bére legalább a vásárlóértékét megőrizze - mondta az LMP frakcióvezetője csütörtöki, online is követhető sajtótájékoztatóján.

Ungár Péter az ápolók nemzetközi napján arra mutatott rá, hogy bár csekély mértékben, de emelkedtek az ápolói bérek az elmúlt időszakban, a növekményt ugyanakkor teljes egészében elvitte az infláció.

Az intézményekben dolgozók is megalázóan kevés bért kapnak, de azok még kevesebbet, akik idősebb, nem gyermek hozzátartozójukat gondozzák otthon. Ők mindössze 68 ezer forintban részesülnek - hívta fel a figyelmet, megjegyezve: ugyan az ő bérük is emelkedett 10 százalékkal, ám ezt a növekményt is "elvitte" a pénzromlás.

A politikus arról is beszélt, hogy a nyugati társadalmakban egyre tovább élnek az emberek, így egyre nagyobb szükség lesz az ápolók munkájára, megbecsülésük híján pedig a feladat egyre inkább megoldhatatlanná válik.

(forrás: Index)
hirdetés

Könyveink