hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Akciószövetségbe léptek az egészségügyi szakszervezetek

Közös akciószövetséget hozott létre több szakszervezet Összefogás az Egészségügyért néven a szolgálati jogviszonyról szóló törvény ellen.

Az új szervezetet létrehozó érdekképviseletek közös, csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményükben azt írták: az új szolgálati jogviszonyról szóló törvény nem csupán az egészségügyben dolgozók életére, hanem a teljes társadalomra hat, mert következményeként ellehetetlenülhet az ellátás, és mindez egy világjárvánnyal súlyosbítva akár emberéletekbe is kerülhet.

Az egészségügyi ágazatban súlyos bizalmi válság alakult ki. Az életünket, személyes mozgásterünket nemcsak a járvány, hanem a megkérdezésünk nélkül, sebtében megalkotott törvény is veszélyezteti, emelték ki. Hozzátették, hogy az akciószövetség célja az érintettek széles körének elfogadásán alapuló, előzetesen társadalmi vitára bocsátott, alapjaiban új törvény vagy törvénymódosítások elfogadtatása, mely a jelenlegi szabályozásnál átláthatóbb, és nem érintheti hátrányosan az egészségügyi munkavállalókat.

Az akciószövetség tagjai az általuk képviselt munkavállalók számára hivatkozva tárgyalásokat kezdeményeznek a kormányzattal, amelyek sikertelensége esetén a nyomásgyakorlás jogállamiság által biztosított eszközeihez fognak folyamodni, figyelmeztettek a közleményben.

A közös kommünikét a Független Egészségügyi Szakszervezet, a Magyar Orvosok Szakszervezete, a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetsége és az Egészségügyi Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége jegyzi.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink