2020. augusztus. 14., péntek - Marcell.

A Szent Imre Kórház felkészült a tömeges megbetegedések ellátására

A fővárosi Szent Imre Egyetemi Oktató Kórházban is mindent megtesznek a betegek és a munkatársak biztonsága érdekében, az intézmény a szabályoknak megfelelően alakította ki a koronavírusos betegek ellátásához szükséges feltételeket. Az intézmény felkészült a tömeges megbetegedések ellátására.

hirdetés

Váradi Zsolt, a kórház sürgősségi osztályának főorvosa az MTI-nek elmondta, minden orvos és szakdolgozó biztonságban érzi magát, hiszen a járványhelyzetre kialakított és alkalmazott intézményi szabályok szigorúak.

Az intézmény kialakította az úgynevezett Covid-részlegét, ahol a koronavírus-gyanús esetek elsődleges ellátása, illetve a már igazolt betegek kezelése történik; ez a kórházon belül egy szigorúan elkülönített osztályon zajlik. A mentők által hozott betegek szállítására egy külön liftet tartanak fenn, azt másra nem lehet használni. Váradi Zsolt ismertetése szerint napi 6-8 beteget hoznak a kórház erre kialakított elsődleges vizsgálóhelyére, és itt – az egyéb vizsgálatokon kívül  megtörténik a mintavétel is, amit laboratóriumba küldenek. Addig, amíg a laboratórium eredmény nem érkezik vissza, az illető az izolációs részlegbe kerül, az úgynevezett "szürke zónába". Az osztályvezető főorvos kiemelte, a Szent Imre kórház felkészült a tömeges megbetegedések ellátására, a kórház ágyszámok hatvan százalékát felszabadították, ez 410 ágyat jelent.

Ápolók dolgoznak egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház COVID részlegén, az intenzív osztályon 2020. április 24-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás
Ápolók dolgoznak egy koronavírussal fertőzött beteg mellett a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház COVID részlegén, az intenzív osztályon 2020. április 24-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Bucsek László, az intenzív osztály főorvosa arról számolt be, hogy öt lélegeztetett beteg közül kettőt le tudtak venni a gépről több hét lélegeztetés után.

Finta Ervin, a kórház orvosigazgatója elmondta, minden kollégájukat letesztelték, minden minta negatív lett, és minden védőfelszerelés rendelkezésre áll. Hozzátette: a szűrési szám kimagasló az intézményben, a kórház eddig 1926 laborvizsgálatot végeztetett el, ami a szűrési átlag ötszöröse. Az ellátást kicsit személyesebbé téve a közeljövőben az adott orvos fényképe látható lesz az általa hordott speciális védőruhán, hiszen a védőruha és az ahhoz kötelezően használt szemüveg és maszk az orvos egész arcát eltakarja.

* * *

A kórház osztályvezetői és orvosigazgatójának nyilatkozatát szombaton koradélután azt követően közölte az MTI, miután a Magyar Hang szombaton délben megírta, hogy a Szent Imre Kórházban még márciusban a krónikus belgyógyászaton lett rosszul két páciens, ám mire megérkezett a tesztek – pozitív – eredménye, mindketten meghaltak. Ezt követően vettek mintát az osztály más betegeitől is, közülük 17-nél mutatták ki a koronavírust. A nephrológiai osztályon április második hetében robbant be a járvány, a fertőzöttek száma már akkor tíz felett volt. A koronavírus felütötte a fejét továbbá az anyagcsere osztályon, a kardiológián, a neurológián és a sebészeten. A gasztroenterológiai osztályon kezeltek több mint 40 százalékánál mutattak pozitivitást a tesztek.

Pozitív lett a tesztje legalább negyven alkalmazottnak, száz körülire tehető azok száma, akiknél szintén a Szent Imrében mutatták ki a fertőzöttséget, de az intézményen kívülről érkeztek, naponta mintegy negyven érkezőt tesztelnek, közülük minden tizedik eredménye pozitív.

A koronavírusos betegek számára létrehozott vörös zónában jelenleg 50-60 embert ápolnak – többeket lélegeztetni kell –, naponta 2-3 ember hal meg, de egyre több a gyógyult is.

Az, hogy az intézmény osztályai között miként terjedhetett el a járvány, egyelőre nem tisztázott. A vírushordozók lehettek orvosok, beteghordók, ápolók, de felmerült az is, hogy a diagnosztikai vizsgálatok (CT, röntgen) során kaphatták el a páciensek a betegséget.

A Magyar Hang először a Szent Imre-kórház főigazgatói titkárságára és az intézmény kommunikációs vezetőjéhez juttatta el kérdéseit még április 14-én, ahonnan még aznap válasz érkezett: közölték, hogy nem áll módjukban tájékoztatást adni, mivel az operatív törzs látja el a vírusjárvánnyal kapcsolatos kommunikációs feladatokat, célszerű tehát hozzájuk fordulniuk.

Ezt a lap meg is tette: kérdéseiket tíz egymást követő napon küldték el nekik, de válaszra sem méltatták a Magyar Hang olvasóit. A múlt héten a Miniszterelnökség sajtóosztályára is eljuttatták megkeresésüket, amelyet az április 17-i kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő szó szerint idézett. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nem cáfolta a kérdésben foglalt, a klinikai járvánnyal kapcsolatos értesülésüket, konkrétumokkal ugyanakkor nem szolgált. Jelezte viszont, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a területgazda, kérdezzék őket. A lap azonnal eljuttatta az Emmi sajtóosztályára a kérdéseit, ahonnan immár több mint egy hete várják a válaszokat, mindhiába.

(forrás: MTI, Magyar Hang)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!