2024. április. 19., péntek - Emma.

Nő a kórházban kezelt fertőzöttek száma

Marad a kijárási korlátozás, május 4-én kezdődnek az érettségi vizsgák

Szombattól újabb egy héttel meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat Magyarországon, ahol idén május 4-én kezdődnek az érettségi vizsgák – hangzott el a csütörtöki Kormányinfón. Egyre nő azok száma, akik kórházi ellátást igényelnek a fertőzés miatt, derült ki az operatív törzs tájékoztatóján.

Bár eredetileg szerdára ígérték, ma tették közzé, miként lehet érettségi vizsgát tenni 2020-ban Magyarországon. A téjékoztatás szerint az idei érettségire kizárólag a végzősöknek, illetve azoknak van lehetőségük, akiknek a továbbtanulás miatt erre szükségük van, ez mintegy 83 ezer diákot érint. A mostani vizsgaidőszakban előrehozott vizsgákra nem lesz mód. Kizárólag írásbeli vizsgákat szerveznek, szóbeli csak azon tárgyaknál lehet, ahol nincs lehetőség írásbelit tartani. Érettségit tenni most nem kötelező, ha valaki úgy dönt, ősszel is lehetősége lesz vizsgázni. Ebben az esetben a jövő évi felvételi eljárásba tud bekapcsolódni. A vizsgák május 4-én kezdődnek, kb. 2 hét kell a lebonyolításukhoz. Egy helyiségben maximum 10 személy lehet jelen, a javasolt 1,5 méteres távolság betartásával.

A OKJ-s képzések zárásához szükséges vizsgák lebonyolítását az Innovációs és Technológiai Minisztérium biztosítja. E területen is főként írásban lesz a vizsgákra lehetőség; erről az ITM ad majd részletes tájékoztatást.

A veszélyhelyzet elrendelése óta eltelt 35. napon ülésezett a kormány szerdán. Szombattól újabb egy héttel meghosszabbítják a kijárási korlátozásokat; ezentúl minden szerdán döntenek erről és csütörtökön adnak tájékoztatást. MIvel sikeres volt az együttműködés az önkormányzatokkal, szombattól hétfőn éjfélig a polgármesterek újra maguk szabályozhatják saját közterületeiken az esetleges korlátozásokat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő a Kormányinfón
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő a Kormányinfón

Eddig mintegy 500 milliárdot költöttünk védekezésre – mondta el a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. A cél az egészségügyi rendszer alkalmassá tétele a tömeges megbetegedések esetére is, ennek érdekében határozták meg betegek ellátásához szükséges ágyszámot is, mondta. Arra a kérdésre, hogy mennyi maradandó károsodást és többletköltséget jelenthet majd a kötelező ágyfelszabadítás, mire alapozzák a számokat, Gulyás Gergely úgy felelt: orvosok, matematikusok, virológusok segítségével határozták meg azt az ágyszámot, ami a legrosszabb forgatókönyv esetén is elegendő lehet. Az elv az volt, akinek kórházi ellátásra van szüksége, az maradhasson a kórházban – Gulyás nem tud olyan esetről, amikor ezt az elvet megszegték volna. Teljesítményfinanszírozásról bázis alapú finanszírozásra kell átállni – az egyeztetések már zajlanak ebben az ügyben, közölte a miniszter.

Mára már 15 ezer lélegeztetőgépre adtak megrendelést Magyarországról, hangoztatta arra a felvetésre, hogy a miniszterelnök korábbi véleménye szerint akár 8000 lélegeztetőgépre is szükség lehet a legrosszabb prognózis esetén. A megrendelés azonban nem jelenti azt, hogy ezek meg is érkeznek. Pillanatnyilag mintegy 2500 gép van, kontroll alatt van a járvány terjedése, s remélhetőleg nem lesz szükség ennyi berendezésre, mondta Gulyás, újabb kérdésre válaszolva azt is jelezve, ma mintegy 150-200 közötti a koronavírusos egészségügyi dolgozók száma.

A kormány döntött gazdaságvédelmi kérdésekben is, ennek megfelelően idén szeptember 30-ig kell eleget tenni a beszámlókészítési és adóbevallási kötelezettségnek. Mint elhangzott, a kormány nem szeretné korlátozni a készpénzfizetést, de 2021. jan 1-jétől az e-fizetés lehetőségét az online számlaadási kötelezettséggel bíróknak biztosítaniuk kell.

Döntés született arról is, hogy 2020. június 30-ig a SZÉP-kártyára utalt béren kívüli juttatások mentesülnek a szociális hozzájárulási adó megfizetése alól. Nő az egyes alszámlákra befizethető összeg: szálláshelyre 225 ezer forint helyett 400 ezer, vendéglátásra 150 ezer helyett 265 ezer forint, szabadidős szolgáltatásokra pedig 75 ezer helyett 135 ezer forint tölthető fel. Az évente adható rekreációs juttatások összege a közszférában 200 ezerről 400 ezer forintra, a versenyszférában 450 ezerről 800 ezer forintra nő.

Szijjártó: 24 óra alatt 1,5 millió védőruha, 100 ezer kesztyű, 50 ezer teszt és 200 lélegeztetőgép érkezett Magyarországra

Az elmúlt 24 órában másfél millió védőruha érkezett a magyar orvosok és nővérek számára - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön a Facebookra feltöltött videóban. Szijjártó Péter elmondta, a védőruhák mellett érkezett százezer kesztyű, ötvenezer koronavírus-teszt és kétszáz lélegeztetőgép is. A repülőgépek a következő napokban is folyamatosan szállítják az egészségügyi védekezéshez szükséges eszközöket Magyarországra. Megjegyezte, Magyarország megteheti, hogy segít a környező országoknak is, hiszen a Kína-Magyarország légihíd folyamatosan működik. (MTI)

Tömeges kijárási korlátozással kapcsolatos szabályszegés volt tegnap Szombathelyen – mondta el az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján Kiss Róbert, az ügyeleti központ munkatársa, azt is jelezve, holnap újabb védőeszközök érkeznek az intézményekbe. Közlése szerint a kórházparancsnokok az elmúlt időszakban több hiányosságot tapasztaltak az intézményekben, amelyek miatt három büntetőfeljelentést is kellett tennie a rendőrségnek.

A mai járványügyi adatokat ismertetve Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, egyre nő azok száma, akik kórházi ellátást igényelnek a fertőzés miatt. A korcsoportos eloszlást tekintve az látható, az összes fertőzött 35 százaléka 75 évnél idősebb korosztályból kerül ki, és súlyozottan érinti a 80-on felülieket.

De minden korosztály érintett. Jelenleg 722 felnőttet ápolnak kórházban és 7 gyereket; a kórházban kezeltek között 2 százalék a 14 éven aluliak aránya.  Jelenleg 60-an vannak lélegeztetőgépen, ezért az esetleg kialakuló rosszabb helyzetben is mindenki számára elérhető ellátás érdekében továbbra is szükség van az egészségügy felkészülésére – mondta a tisztifőorvos.

Müller Cecília bizakodó, az adatok szerinte arról tanúskodnak, hogy a fertőzés terjedése fokozatos növekedést mutat, berobbanás és (az idősotthonokat leszámítva) gócpontok nélkül. Jelenleg egyébként már 11 idősek otthona érintett a járványban, két helyütt van nagy számú megbetegedés, a Pesti és a Rózsa úton. A többi intézményben mindenütt 10-20 alatti megbetegedésről tudnak, s ennyi eset jól kezelhető akár helyben is. Mint a kérdésekre adott válaszokból kiderült, került már a hatóságok látókörébe beteg hajléktalan, s több intézmény kapott felmentést a koronavírusos betegek ellátása alól, jellemzően olyanok, ahol nagyon sérülékeny betegeket ápolnak.

Egészségügyi védőfelszerelést ajándékozott Magyarország Boszniának

Kétszázezer maszkot és tízezer orvosi védőruhát ajándékozott csütörtökön Magyarország Bosznia-Hercegovinának annak érdekében, hogy a nyugat-balkáni ország meg tudja őrizni védekezési kapacitását.

A védőfelszerelést Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter adta át Szarajevóban és Banja Lukában. A tárcavezető a helyszínen kiemelte: Magyarország a Nyugat-Balkán szomszédságában él, ezért az az érdeke, hogy ott béke, nyugalom, stabilitás és fejlődés legyen. Szijjártó Péter rámutatott, hogy Bosznia-Hercegovina kifejezetten kulcsszerepet játszik a térség stabilitásának és békéjének megőrzésében.

A külgazdasági és külügyminiszter felhívta a figyelmet arra, hogy Bosznia-Hercegovina komoly kihívások előtt áll az illegális migráció tekintetében. "Ez egy migrációs útvonal, ezért fontos, hogy az ország a jövőben is mindent megtegyen az illegális migrációs folyamatok megállítása érdekében" – húzta alá.

Szijjártó Péter csütörtöki boszniai útja során találkozott Bisera Turkovic külügyminiszterrel, Fahrudin Radoncic biztonsági miniszterrel, valamint Milorad Dodikkal, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagjával.

Mint mondta, tárgyalópartnereivel egyetértettek abban, hogy "az illegális migráció veszélyes, meg kell állítani, és most nemcsak biztonsági, hanem nagyon komoly egészségügyi kockázattal is jár". Ezért – annak érdekében, hogy Bosznia-Hercegovina védekezési kapacitása ne csökkenjen – Szarajevónak és Banja Lukának ugyanolyan mértékű segítséget, 100-100 ezer maszkot, valamint 5-5 ezer orvosi védőfelszerelést ajándékozott Magyarország.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra is, hogy Magyarország a kezdetek óta segíti Bosznia euroatlanti és európai integrációs törekvéseit. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2022 végéig a magyar nagykövet látja el Szarajevóban a NATO-kapcsolattartó nagyköveti pozíciót, emellett négy magyar tiszt szolgál a NATO szarajevói parancsnokságán, és 168 magyar katona teljesít szolgálatot az Európai Unió boszniai katonai műveletében, és dolgozik magyar európai integrációs szakértő a külügyminisztérium stábjában is. (MTI)

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (elöl, k) és Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja (elöl, j) jelenlétében lepakolják Magyarország egészségügyi védőfelszerelésekből álló adományát, 100 ezer maszkot és 5 ezer orvosi védőruhát Banja Luka repülőterén Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (elöl, k) és Milorad Dodik, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja (elöl, j) jelenlétében lepakolják Magyarország egészségügyi védőfelszerelésekből álló adományát, 100 ezer maszkot és 5 ezer orvosi védőruhát Banja Luka repülőterén Fotó: MTI/KKM/Borsos Mátyás

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés