hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A pénzügyi befektetők diktálnak a magánegészségügyben

Már nem az orvosok, hanem a befektetők diktálják az ütemet a magánegészségügy fejlődésében – mondta a Magyar Hangnak Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász.

Alig kezdődött el a 2022-es év, máris kampánytémává vált az egészségügy, pontosabban az ágazat privatizációjának kérdése. Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász a Magyar Hang megkeresésésére kifejtette: a magánegészségügy fejlődése, kialakulása öt szakaszra bontható, Magyarország pedig épp a negyedik szakaszt tapossa, ímelyben már nem a szakmai szereplők, az orvosok, hanem a pénzügyi befektetők diktálják az ütemet.

– Megjelent egy oligarcha osztály, amely hajlandó százmilliós, milliárdos nagyságrendben befektetni. Az orvos újra alkalmazott lesz, a tulajdonos célja pedig semmi más, mint a profitszerzés és az orvosszakmai szempontok, vagy a beteg érdekek valójában gyakran háttérbe szorulnak – fejtette ki Rékassy Balázs, aki szerint a fejlődés ötödik fázisa lesz, amikor megjelennek a magánbiztosítók, akik a befizetések révén részt vesznek a magánszolgáltatók finanszírozásában.

Az orvos-szakközgazdász szerint az egészségügyi magánszektor magerősödését épp úgy támogatja a koronavírus-járvány, mint a kormány egyes intézkedései is, mint például a tavaly bevezetett új jogállási törvény. Azaz az egészségügyi magánszektor eddigi fejlődése nem annyira balliberális törekvéseknek köszönhető, hanem inkább a jelenlegi kormány akár tudatos, akár elhibázott ténykedésének.

Mikorra várható, hogy széles termékpalettával megjelennek a hazai piacon a magánegészségügyi szolgáltatásokat finanszírozó biztosítások? – adódik a kérdés. Rékassy Balázs szerint erre még néhány évet várni kell, mivel a magánszolgáltatóknak egyelőre nagyobb kihívást jelent a szakemberek pótlása, mint a fizetőképes kereslet felkutatása. Látszik ugyanakkor az is, hogy a piacon van helyezkedés, hiszen a magánegészségügyi szereplők jó részének már van érdekeltsége a biztosítási piacon is. Például Csányi Sándornak a Budai Egészségközpont mellett ott van az OTP Egészségpénztár, míg Mészáros Lőrinc, aki nemrég szerzett tulajdonrészt egészségügyi vállalkozásokban, többségi tulajdonosa a CIG Pannónia Biztosítónak. De ugyanezt elmondhatja magáról az egészségügyi és biztosítói piacon jelen lévő Wáberer György is, illetve a Doktor24 csoport magán egészségbiztosítói kapcsolatai is erősödnek.

Mint a szakértő rámutatott, ez a szektor valószínűleg jelentős bővülés előtt áll, hiszen míg a magánegészségügyi szolgáltatásokat fizető biztosítók éves szinten körülbelül 20 milliárd forintot finanszíroznak, a magyarok „zsebből” ennek az összegnek sokszorosát.

(forrás: Magyar Hang)
hirdetés

Könyveink