hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A magyar betegellátás felfrissítő motorja

Tizennégy éves korban kell megnyernünk az egészségügy leendő dolgozóit, mondta az InfoRádió-ban Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Idén augusztus 1-jével négy egészségügyi köznevelési intézmény került a Semmelweis Egyetemhez. Az iskolákban nappali rendszerű és felnőttoktatási formában is tanulhatnak a diákok. A fiatalok már 14 évesen az egészségügyi munka közelébe kerülhetnek – hangsúlyozta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora az InfoRádió Aréna című műsorában.

"Akkor a fejlődésüknek azon stádiumában vannak, ami talán a legérzékenyebb. A beteg iránti empatikus, talán csúnya, de altruista hozzáállással ekkor azonosulnak: maguk elé sorolják a beteget és hátravonulnak." Hozzátette, hogy az iskolák egy új koncepció szerint működnek, a tanulók technikumszerű képzést kapnak.

"A négy középiskolai év mellé egy év gyakorlatot rendelnénk, ami már az egyetem klinikáin folyna, ezzel együtt képeznénk a szakdolgozókat. Innen persze lehet fölfele még a különböző érdeklődésnek megfelelően választani, dietetikussá, védőnővé, bármivé lehet válni. De az is lehetséges, hogy aki az ágy mellé szeretne kerülni, a betegellátásban szeretne dolgozni mihamarább vagy specializálódni intenzív, illetve gyermekellátásra, annak is megteremtsük a lehetőségét."

Az elmúlt évtizedekben ez a gyakorlat megszűnt – emlékeztetett Merkely Béla, aki hozzátette, hogy amikor a szakdolgozókat csak felsőfokú intézményben képezték, akkor korábban elkerültek a kórházi ágytól.

"És például a gyógyszeripar vagy a biotechnológiai ipar vette fel ezeket az embereket, a kórházakba viszonylag kevesen jelentkeztek, de a Semmelweis Egyetemnek most végre van négy középiskolája."

Merkely Béla szerint a fiatalok motivációját hosszú távon is fent lehet tartani. Ehhez a szakmának kellően érdekesnek kell lennie, és fontos, hogy a vezető bizonyos élethelyzetekben például rugalmasan kezelje a munkaidőt.

Azt is elmondta, a klinikum egyre inkább középpontba kerül, a kutatás és az innováció pedig még hangsúlyosabbá válik a Semmelweis Egyetemen. "Ahhoz, hogy azt a hatalmas fejlődést, amit a technológia az orvostudománynak ad, valahogy ki tudják aknázni, ahhoz pénz kell. A bevételt kutatásból és innovációból lehet megteremteni. Ezt tovább forgatva lényegesen tudjuk javítani a betegellátás minőségét."

Merkely Béla úgy fogalmazott: a Semmelweis Egyetem ezáltal a magyar betegellátás felfrissítő motorja lehet.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés

Könyveink