hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Egyre hosszabb a transzplantációs várólista

Nincs miért szégyenkezni hazai adatainkkal az októberben esedékes Szervdonációs és Transzplantációs Világnap alkalmából: az európai palettán a 14. helyen állunk.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, s egyben az SE Szív- és Érsebészeti Klinikájának igazgatója e kettős szerepében sorolta az adatokat. A Magyarországon tavaly elvégzett 505 szervátültetésből 327-et az SE-n végeztek, ahol ma már több ezer transzplantáltat gondoznak. Ami szűkebb szakterületét, a szívgyógyászatot illeti a világ első tíz szívtranszplantációs központja között található az SE Városmajor utcai klinikája, amely Európa legnagyobb intézményének számít.

Tavaly egyébként 10 százalékkal nőtt a hazai szervátültetések száma, s ezen belül 15 százalékkal a szívátültetéseké. Új szívet az 1992-es első hazai beültetés óta 565-en kaptak. A rektor nem szerénykedett a jövőbeni célok meghatározásánál sem, mint mondta az egyetem valamennyi transzplantációs területét Európa első három helyezettje között szeretné látni úgy, hogy közülük az egyik ne adja alább az első helynél.

A Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet együttműködése teszi lehetővé 2015-től a hazai tüdőtranszplantációs klinika működését. A magyar betegeket sokáig a szomszédos Bécsben operálták, magyar orvosok és asszisztensek, itthonról származó szervvel, ám a „hazatelepülés” után is kiváló az osztrák klinikával a kapcsolat, számolt be Rányi Vámos Ferenc klinikaigazgató. A tüdőátültetés iránti óriási igényt az is mutatja, hogy e témában folyamatos a szomszédos országok megkeresése. Tavaly 23 műtétet végeztek, s a beavatkozásra szorulóknak itt kell a legrövidebb ideig – kevesebb, mint egy évig – várniuk arra, hogy sorra kerüljenek. Az igazgató abban reménykedik, hogy a jövőben többen kerülnek a várólistájukra, így minden rászoruló műtőasztalra kerülhet.

Több élődonoros műtét lehetne

Az első májátültetés 1995-ben volt az SE Transzplantációs Klinikáján, amelynek jelenlegi igazgatója, Kóbori László szerint a mai napig 1056 transzplantáció történt, miközben a műtéten átesett betegeik 71 százaléka ma is köztünk van. Igaz, tette hozzá szerényen, a máj immunológiailag „hálás” szerv, s van még egy óriási előnye: primer, májsejt eredetű rosszindulatú daganatos megbetegedés esetén is sikerrel műthető.  Transzplantációra egyébként májcirrózis okozta vírusos megbetegedések, alkoholos, esetleg epeúti májbetegség, illetve nem alkoholos zsírmáj betegség (NES) esetén kerül általában sor, de sürgős esetekben is, például paracetamol vagy gyilkos galóca mérgezésnél. Az ezektől független, egyéb sürgősségi esetek a beavatkozások 8-10 százalékát jelentik – ilyenkor 24-48 órán belül meg kell történnie a szervátültetésnek.

A donorok és a betegek átlagéletkora egyaránt emelkedik, s ma már akár hatvanas, hetvenes éveiben lévő embereket is megműtenek, a legidősebb májátültetett 75, a legfiatalabb 10 hónapos volt. Eddig 73 gyerek kapott új májat a klinikán, ami egyébként igazi kuriózumnak számít, világszerte ugyanis nagyon kevés helyen végzik el ezt a beavatkozást kicsiknél. Egy-egy halottból származó májjal – a szerv kettéválasztásával – két beteget mentenek meg, a klinika célja azonban az élődonoros műtétek számának növelése. 2011-től Magyarország az Európai Unió transzplantációs sebészeti szakképzés negyedik auditált központja, s egy aláírásra váró program révén részt vesz majd az amerikai sebészeti képzésben. Az Országos Vérellátó Szolgálatnál vezetett várólistán jelenleg 82-en szerepelnek májátültetésre várva, s ugyancsak az OVSZ kimutatása szerint az átlagos várakozás idő 1,3 év.

Más szempontból szólt szakterületéről Wágner László, az SE Transzplantációs Klinikájának osztályvezető főorvosa, aki arról beszélt, hogy a vese működésének beszűkülése sokáig tünetmentes, s általában csak akkor derül ki, amikor már nagy a baj, holott egy vesefunkciót monitorozó vérvétellel – amely egyébként része az úgynevezett vérvételi nagy rutinnak – kideríthető a probléma. Kalkulációjuk szerint szinte népbetegségről lehet szó, hiszen körülbelül egy millióra teszik a beszűkült vesefunkcióval élők számát, akik közül 60-100 ezer embert mindenképp gondozni, további közel 10 ezret pedig transzplantálni kellene.

Krónikus művese kezelésben 6500-an részesülnek, a veseátültetések száma tavaly országosan 335 volt, a kombinált vese és hasnyálmirigy műtéteké pedig 5. Az országos várólistán 1196-an szerepelnek, az átlagos várakozási idő 3,4 év. Ami a Semmelweis Egyetemet illeti, várólistájukon tavaly 691 beteget tartottak nyilván, 164 átültetést hajtottak végre, amelyből 30 élődonoros volt. Az SE-n eddig végzett hasnyálmirigy átültetések száma 66, amihez 8 részleges, szigetsejtes hasnyálmirigy transzplantáció társult.

Szívesen adnák szerveiket a magyarok

A szervátültetés első lépése a szervdonáció, hangsúlyozta előadása elején Mihály Sándor, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) transzplantációs igazgatója. Tavaly például 168 elhunyt donor összesen 5174 életévet adott a megmentett recipienseknek. A lakosság adományozó – tette hozzá –, hiszen a megkérdezettek 73 százaléka adná halála esetén transzplantációs célra szerveit, de egy Európai Uniós felmérésből az is kiderül, hogy a magyarok mindössze 23 százaléka ismeri a szervadományozással kapcsolatos jogszabályt. Így sokszor nem jutnak el a személyes döntésekig, s azokhoz a családi beszélgetésekig, ami kulcsfontosságú e téma kapcsán. Magyarországon – sok más államhoz hasonlóan – a feltételezett beleegyezés elve működik, tehát ha valaki életében nem tiltotta meg írásban, hogy halála esetén testéből szervet távolítsanak el transzplantációs célokra, akkor az elhunyt beleegyezését kell feltételezni.

2018-ban 168 elhunyt donor volt Magyarországon, idén eddig 133, ami azt jelenti, hogy 2019 végére is hasonló donorszám várható, amivel az európai palettán a 14. helyen állunk. E szám emelkedése attól függ, hogy a kórházak, intenzív osztályok mennyi donort jelentenek. (Tavaly például 48 kórház 214 donort jelentett – a szerk.) Az Eurotranszplanthoz való csatlakozás elmúlt öt éve alatt nem csak a donorszám emelkedett, hanem az eltávolított, s felhasznált szervek száma is: összesen 823 több szervhez jutottak a szervátültetést végző hazai intézmények. Ennek eredményeként 335-tel több vesét, 200 helyett 400 májat, illetve 100 helyett 280 szívet ültettek át az említett fél évtized alatt. Összességében 46 százalékkal volt több szervátültetés, mint a csatlakozást megelőző években. A várólisták azonban ennek ellenére nehezen apadnak, hiszen évente közel 600 új beteget regisztrálnak, s többen kerülnek fel, mint le a listákról.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés