hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.

Egyelőre még nem indult el az országos vastagbélszűrés

A hajléktalan ellátásért felel a korábbi tisztifőorvos

A hajléktalanok ellátásának koordinálásáért felelős miniszteri biztossá nevezte ki az emberi erőforrások minisztere Szentes Tamást.

Az új kormány megalakulása, azaz május eleje óta húzódott az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosainak kinevezése, ám a legutóbb megjelent Hivatalos Értesítőben több, köztük az egészségügyi ágazat egyes területeiért felelős miniszteri biztosi megbízást is közzétettek.

Bár nyáron még az a hír járta, hogy Szentes Tamás ex-tisztifőorvos akár miniszteri főtanácsadó, vagy a népegészségügyi feladatokért felelős miniszteri biztos is lehet, az egykori egészségügyért felelős főpolgármester helyettes, aki az Állami Egészségügyi Ellátó Központ főigazgató-helyettesi székét 2016-ban váltotta a tisztifőorvosi pozícióra, a legfrissebb Hivatalos Értesítő szerint a hajléktalanok ellátásának koordinációjáért felel miniszteri biztosként november 1-jétől. Szentes feladata lesz többek között a hajléktalan ellátásban érintett ágazatok közötti szakpolitika kidolgozása, a hajléktalan betegellátás átalakításának megtervezése, és az otthontalan emberek ellátásában résztvevő állami és civil szervezetek munkájának összehangolása.

Mint azt márciusban a MedicalOnline elsőként megírta, Szentes Tamás tisztifőorvosként felelt azért az uniós forrásokból is finanszírozott projektért (EFOP 1.8.0), amely magában foglalta az országos vastagbélszűrés bevezetését. Akkor az uniós források visszavonásának lehetősége is felmerült, mert kétségesnek tűnt az ezért cserébe vállalt határidők betartása. A program egyébként mindmáig nem indult el, és bár a részvételi szándékukat több mint egy évvel ezelőtt jelző háziorvosokhoz e hónap elején visszaérkeztek a Nemzeti Népegészségügyi Központtól (NNK, korábbi ÁNTSZ) azok a szerződések, amelyek alapján megkezdődhet a minták beküldésére szolgáló kitek és borítékok kiosztása, ám az eszközök egyelőre nem érkeztek meg a praxisokba.

A projektre biztosított uniós forrás feltétele egyébként az volt, hogy 2018. november 30-áig 75 ezer ember szűrését kell elvégezni. Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter lapunknak két hónappal ezelőtt úgy nyilatkozott, hogy nem kértek haladékot az Uniótól erre, és teljesíthető a 75 ezer fő népegészségügyi szűrése november 30-ig; így erre még húsz nap áll rendelkezésre.

Szentes Tamás mellett miniszteri biztosi kinevezést kapott még Cserháti Péter, aki az Egészséges Budapest Program felelőse, és fél év „szünet” után folytathatja korábbi biztosi feladatait Vartus Gergely is, aki ismét az e-Health koordinációért felel. Kásler Miklós újra Hankó Balázst bízta meg a az orvos- és egészségtudományi képzést folytató felsőoktatási intézmények fejlesztésével, aki egyben a Semmelweis Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese is.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink