hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

A gödi Topházat is bezárják

A Topházban történtek egyszerűen bele vannak kódolva a rendszerbe, derül ki a HVG összeállításából.

a Mental Disability Advocacy Centre (MDAC) nagy port kavart jelentése nem csak arra világított rá, milyen embertelen állapotok alakulhatnak egy ilyen intézményben, hanem arra is, hogy bezárása és kiváltása korántsem egyszerű, és már látszanak annak jelei, hogyan mehet félre az egész folyamat.

Az Emmi sietve jelentette be, hogy a “közeljövőben” bezáratja a gödi Topház Speciális Otthont, miután egy jogvédő szervezet jelentése sokkoló állapotokat tárt fel ott. Ám rejtély, mikor és miből számolhatják fel az intézményt. A HVG szerint a hasonló projektekkel egyébként is sok a gond.

Az otthonok megszüntetése nem azt jelenti, hogy szélnek eresztik a lakókat. A kitagolás/kiváltás lényege, hogy a nagy létszámú (vagyis 50 főnél nagyobb, a gödi 220 fős, így bőven annak számít), bentlakásos, elzárt, jellemzően településszéli intézményekből kisebb, 7-12 fős lakóotthonokba vagy lakásokba költözhessenek a lakók.

Ezzel párhuzamosan pedig megerősítik a fogyatékossággal élő emberek egyéni szükségleteit figyelembe vevő szolgáltatásokat, melyek segítségével az új lakhatási formában önállóan, a közösség tagjaként tudnak élni. Tévhit ugyanis, hogy csak azok a fogyatékosággal élők képesek önálló életet élni, akik önellátóak. „Kellő támogatással mindenki élhet önállóan, a közösség részeként. Ez nem függ a fogyatékosság mértékétől” - mondta a TASZ munkatársa.

A Topházhoz hasonló intézetek kitagolási folyamata az év elején indult újra be; a kormány elfogadta az új férőhely-kiváltási stratégiát, illetve két tendert is kiírt ezzel kapcsolatban. A minisztérium múlt heti közleményében emlegetett 21,8 milliárdos pályázaton kívül ugyanis egy másik, 55,4 milliárdos keret is rendelkezésre áll. Az előbbi pályázat 2500, míg utóbbi 7500 férőhely megszüntetését irányozza elő, 2018-as, illetve 2023-as határidővel. A 21,8 milliárdos forrásra beadott pályázatok elbírálása már zajlik, a nagyobbik tenderre nyár közepétől lehet majd pályázni.

Egy a területen dolgozó és a kitagolási folyamatot érintő egyeztetésekben résztvevő forrás “rettenetesen szűkösnek” nevezte a 21,8 milliárdos tenderen megadott 2018-as határidőt. Mint elmondta, előbb kellett volna elkezdeni a pályáztatást, de súlyosbítja a problémát, hogy nincs érdemi együttműködés a kormány és a civil, illetve érdekvédelmi szervezetek között. Például nem átlátható, melyik intézet milyen szakmai programot adott be, tette hozzá.

(forrás: HVG)
hirdetés

Könyveink