hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A főváros kezdeményezi a kormánynál a maszkviselés szigorítását (Frissítve: egyelőre nem!)

A fővárosi önkormányzat a maszkviselés szigorítását kezdeményezi a kormánynál az új igazolt koronavírusos megbetegedések növekvő száma miatt, tudatta a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-vel.

A koronavírus negyedik hulláma Magyarországon a közzétett fertőzöttségi, illetve tesztpozitivitási adatok alapján "felfutó ágába" került: immár több napja ezer feletti az új igazolt koronavírusos megbetegedések száma, illetve a WHO által "a járvány kontrollálhatósága mércéjének tekintett öt százalék fölé emelkedett a pozitív tesztek aránya".

A fővárosi önkormányzat azt kezdeményezi a kormánynál, hogy állítsák vissza a július 3. előtt hatályos szabályokat a maszkviseléssel kapcsolatban. Ha a kormány ezt "nem érzi országosan szükségesnek", akkor adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek, Budapest területén a fővárosi önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő.

Mint írták, jelenleg "sajnálatos módon" az önkormányzatoknak nincsen lehetősége elrendelni a maszkviselést, ugyanis a "tárgykört" központi jogszabály szabályozza.

A Főpolgármesteri Hivatal közölte, Karácsony Gergely főpolgármester Pintér Sándor belügyminiszternek írt levelet, amelyben felhívta a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia elnökségének héten hozott javaslataira is: ezek között kiemelt helyen szerepel, hogy zárt térben, rendezvényeken és tömegközlekedési eszközökön szükséges az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszk viselése.

A közlemény szerint a javaslatról csütörtökön egyeztettek a Fővárosi Idősügyi Tanáccsal is, amely egyhangúlag egyetértett a döntéssel.

*

Az ATV Híradójával a szaktárca azt közölte: a kormány és az operatív törzs folyamatosan figyelemmel kíséri a járványügyi helyzetet, és ha szükséges további intézkedésekről dönt. "A járvány negyedik hullámában a védekezés már oltásalapú, hiszen a vírus ellen az oltás biztosítja a legerősebb védelmet, és az előző hullámokkal szemben, ma már van vakcina és a lakosság 60%-a védett. Emellett a maszkviselés továbbra is kötelező a kiemelten veszélyeztetettnek számító területeken: az egészségügyi intézményekben (háziorvosoknál, szakrendelőkben, kórházakban) és a szociális intézményekben (oltatlanok számára látogatáskor) emellett a mindennapokban a maszk ugyan nem kötelező, de nem is tiltott, ha valaki hordani szeretné, nyugodtan megteheti", írták.

(forrás: MTI, ATV)
hirdetés

Könyveink