hirdetés
2021. július. 26., hétfő - Anna, Anikó.
hirdetés

A bértárgyalásokat is megmérgezi a hálapénz

A Cser Ágnes nyilatkozata utáni helyzet azért pikáns, mert az orvosi kamara eddig a szakszervezet meghívott társaként vett részt a sztrájktárgyalásokon, írja a Népszava.

Etikátlannak és zavarkeltőnek nevezte Cser Ágnes, az MSZ-EDDSZ szakszervezet elnöke csütörtökön a Magyar Orvosi Kamara (MOK) a béremeléssel és a hálapénzzel kapcsolatos nyilatkozatát. A történtek felvetik azt a kérdést, hogy az orvosi kamara akar-e egyáltalán a továbbiakban az MSZ-EDDSZ „vendégeként” tárgyalni a kormánnyal.

Álmos Péter, a MOK alelnöke a lapnak azt mondta: nem hoznak egyetlen döntést sem indulatból. A kamara új elnökségének tagjai javarészt az 1001 orvos hálapénz nélkül csoportból indultak és kaptak erős felhatalmazást a paraszolvencia megszüntetésére. A magyar orvosok Európához szeretnének tartozni, ahol törvény tiltja a hálapénzt.

„A mi célunk, hogy hálapénzmentes egészségügy legyen. Mindent megteszünk, hogy a kormány átláthassa a hálapénz széles körű romboló hatását. Azt gondoljuk, hogy az egészségügy működésének költségeit nem az állampolgároknak kell zsebből fizetniük, hanem egy átlátható rendszerre van szükség. A hálapénzt a „kommunizmusból” örököltük, nem szeretnénk ezt továbbvinni.” Hozzátette: azt a régi működési módot, hogy az elnök vagy az elnökség az orvostársadalom nevében maga dönt, nem fogják folytatni. Így ezúttal is megkérdezik a tagságot arról, hogy ők ezek után milyen tárgyalási formát szeretnének. „A célunk, hogy gyorsan érjünk el eredményeket”– mondta.

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink