hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

A Belügyminisztériumhoz kerül a Honvédkórház

A honvédegészségügy utolsó bástyája is veszni látszik, miután egy kedden este megjelent kormányrendelet a BM irányítása alá rendeli az intézményt 2023. január 1-jével.

Várhatóan a betegellátást nem érinti a MH Egészségügyi Központ (Honvédkórház) fenntartóváltása, az egykor hagyományosan erős magyar katonaegészségügy utolsó intézményét is elveszíti.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ 2023. január 1-jével kiválással jön létre a Belügyminisztérium égisze alatt – olvasható a Magyar Közlöny 86., kedden éjjel megjelent számában, amely tartalmazza az új kormányzati struktúrában a miniszterek és a tárcák feladatairól szóló kormányrendeletet. A módosítás előírja, hogy az esetleges jogviszonyváltással a munkavállalók fizetése nem lehet kevesebb a fenntartóváltás nyomán. A magyar honvédség korábban számos kórházzal rendelkezett országszerte, a főváros mellett Győrben, Pécsett, Verőcén, Balatonfüreden és Kecskeméten is fenntartott intézményeket, melyek a régiókban önálló honvédegészségügyi szolgáltatóként működtek. Később ezeket összevonták, leépítették, végül a honvédség a kétezres évek elejére elvesztette városi kórházait.

Viszonylag sokáig tartotta magát a honvédség Közegészségügyi-Járványügyi Szolgálata, amely a szervezeten belül a köz- és járványügyi feladatok mellett, foglalkozás-, település- és állategészségügyi tevékenységet is ellátott. A szolgálat végül a Lázár János nevéhez köthető közigazgatási reform nyomán az átszervezéseknek esett áldozatul, 2018. január 1-jén szüntették meg az önállóságát.

A struktúra leépítése mellett egyre csökkent a hivatásos csapatorvosok száma, mára alig néhányan dolgoznak, az orvosok többsége közreműködőként látja el feladatait. A Honvédkórház feladatai közé tartozott a katonai orvosi missziók megszervezése, a külföldön szolgálatot teljesítő katonai egységek, a hazai kiképzések és a NATO feladatokkal összefüggő tevékenységek egészségügyi biztosítása, a műveleti helyzetben telepítendő tábori kórház személyzetének folyamatos képzése és felszereléseinek biztosítása. A magyar honvédegészségügy korábbi nemzetközi elismertségét mutatja, hogy a NATO Magyarországon hozta létre Katona-egészségügyi Kiválósági Központját.

Bár a Honvédkórház jogállásának megváltoztatása időről időre már korábban is felmerült, ám eddig a honvédelmi tárca kellően erősnek bizonyult, hogy megvédje a honvédegészségügy utolsó bástyáját.

Forrás: Magyar Honvédség Egészségügyi Központ hivatalos Facebook-oldala
Forrás: Magyar Honvédség Egészségügyi Központ hivatalos Facebook-oldala

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink