hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.

"A magyar valóságban nem felcserekre van szükség"

Nem mindenki ért egyet az egészségügyben a non-doktori rendszer tervezett bevezetésével – írja a Magyar Idők.

Hiába az egészségügyi kormányzat jó szándéka, korántsem váltott ki osztatlan lelkesedést a terv, amely szerint a jövőben bizonyos szakmákban az orvosok helyett egyetemet végzett ápolók végezhetnének bizonyos ellátásokat, például a krónikus betegek gondozását – írja a Magyar Idők.

Hogy külföldön is működnek hasonló rendszerek, a Fakoosz – Alapellátó Orvosok Szövetségének elnöke szerint egyáltalán nem jelenti azt, hogy a másutt non-doktorinak nevezett rendszer nálunk is beválik, sőt azt sem, hogy egyáltalán át kellene vennünk. Mint Selmeczi Kamill fogalmazott, „a magyar valóságban nem felcserekre van szükség”, a hiányzó orvosokat nem lehet még magasan képzett ápolókkal sem pótolni, ráadásul szakdolgozókból is kevés van.

Másként látja Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnöke, aki szerint az itthon kiterjesztett hatáskörű okleveles ápolónak nevezett szakemberek rengeteg terhet vehetnek le az orvosok válláról. Emlékeztetett: a sürgősségi ellátásban, a mentőkocsikon a diplomás mentőtisztek már most is önállóan dolgoznak, a betegvizsgálattól az életmentő beavatkozásokon át a szüléslevezetésig gyakorlatilag teljes körű sürgősségi ellátást nyújtanak. A kórházakban rá­adásul csapatmunka zajlik, és mindig van jelen szakorvos, aki át tudja venni a beteget, ha annak ellátása meghaladja az ápoló kompetencia- vagy tudásszintjét.

A mentőtisztek mellett egyébként a radiográfusok tartoznak azok közé a felsőfokú végzettségű szakdolgozók közé, akik akár komplett ellátást is nyújthatnak önállóan. Ők azok, akik egyedül is végezhetnek betegvizsgálatot, készíthetnek röntgenfelvételeket, végezhetnek mammográfiás vizsgálatot, sugárterápiás kezelést, sőt meghatározott esetekben leleteket is készíthetnek.

(forrás: Magyar Idők)
hirdetés

Könyveink