hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

30 millió dollár az Alzheimer-kór kutatására

Az Alzheimer-kór korai diagnosztikájának fejlesztésére adományoz 30 millió dollárt (8,3 milliárd forintot) Bill Gates és Leonard Lauder üzletember, az Estée Lauder vállalat egykori elnöke.

hirdetés

Gates, a Microsoft társalapítója tavaly novemberben 50 millió dollárral (14 milliárd forinttal) támogatta a Dementia Discovery Fund elnevezésű alapítványt, amelyben az ipar és a kormány egyesíti erőit az agy működését károsító betegség kezelési módszereinek kutatására. 

A keddi bejelentés a Diagnostics Accelerator (diagnózisgyorsító) elnevezésű program elindításáról szólt, amelybe további 30 milliót fektet be az Alzheimer-kór gyógymódjának kutatását szorgalmazó Gates, akinek családjában is vannak Alzheimer-betegek, valamint a demencia-kutatásokat támogató Lauder. A demencia leggyakoribb formájában, Alzheimer-kórban világszerte mintegy 50 millió ember szenved, az előrejelzések szerint számuk több mint 131 millióra nő 2050-re.

Az Alzheimer-kór korai diagnosztikájának fejlesztésére felajánlott összeget a Lauder által alapított Alzheimer-gyógyszer-kutató Alapítványon (ADDF) keresztül biztosítják. A közlemény szerint Gates és Lauder kezdeményezéséhez további felajánlásokkal csatlakozik mások mellett a Dolby család és a Charles és Helen Schwab Alapítvány. A diagnosztika fejlesztésére szánt összegből világszerte tudományos intézetekben, közhasznú szervezeteknél és biotechnológiai vállalatoknál dolgozó tudósok és klinikai orvosok kutatásait támogatják. A programban az olyan kockázatosabb kutatások is támogatáshoz jutnak, amelyeknek nincs azonnali kereskedelmi haszna.

A gyógyszergyártók sok milliárd dollárt fordítottak már egy sor elvetélt próbálkozásra az emlékezetromlást és a kognitív képességek leépülését okozó Alzheimer kezelésére. Sok szakember szerint ezek a kísérletek abba buktak bele, hogy a kezeléseket már előrehaladott állapotú Alzheimer-betegeken próbálták ki. Nézetük szerint a gyógyszeres kezelést a betegség kifejlődése előtt kell elkezdeni, amikor az agyműködés még nem károsodott túlságosan.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés
hirdetés