hirdetés
hirdetés
2021. április. 20., kedd - Tivadar.
hirdetés

Zikajárvány: nem jók a kormányzati intézkedések

A jelenlegi zikajárványt nem lehet feltartóztatni az életbe léptetett kormányzati intézkedésekkel. A zikajárvány azonban három éven belül elülhet Latin-Amerikában.

hirdetés

Mivel a megfertőzöttek immunissá válnak a vírussal szemben, egyre kevesebb embernél fog fennállni a fertőzés kockázata, vélik a Science című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban brit kutatók, akik szerint a jelenlegi járványt nem lehet feltartóztatni az életbe léptetett kormányzati intézkedésekkel.

A londoni Imperial College kutatóinak előrejelzése szerint tíz éven belül nem valószínű, hogy felüti a fejét a következő nagyméretű zikajárvány, de kisebb mértékű felléphet.

Tanulmányunkban felhasználtuk az összes elérhető adatot, hogy bemutassak, miként fog a járvány terjedni, és felbecsüljük a járványveszélyt a közeljövőben. Elemzésünkből kiviláglik, hogy a Zika-vírus terjedését nem lehet feltartóztatni, de a járvány két-három év múlva magától elül, idézte Neil Fergusson professzort, a tanulmány vezető szerzőjét az egyetem honlapja.

A kutatócsoport a vírus latin-amerikai terjedésének összes létező anyagát összegyűjtette, és az információkat, valamint más hasonló vírusokról, mint a dengue, meglévő adatokat felhasználta arra, hogy matematikai modellt készítsen a jelenlegi járvány terjedésének és a jövőbeni járványhullámoknak a bemutatására.   

A mostani heves járvány magától kialszik az úgynevezett tömeges immunitás jelensége miatt. Mivel az immunrendszernek, a vírust megölő antitesteknek köszönhetően a zika képtelen megfertőzni kétszer ugyanazt az embert, a járvány olyan szakaszba jut, amikor nagyon kevés ember lesz már kitéve a fertőzésveszélynek, tette hozzá a professzor.

A modell alapján egy nagyméretű járvány nem kezdődik újra legalább tíz éven belül, amikor a lakosságban megjelenik az újabb nemzedék, amelynek nincs immunitása a vírussal szemben. Ez tükrözi más járványok, mint a zikához hasonló csikungunya lezajlását, amikor a heves járványt csak néhány új esetes hosszú időszak követ, mondta Fergusson.

A Zika-vírust az Aedes aegypti szúnyogfaj terjeszti. A kutatócsoport arra figyelmeztetett, hogy korlátolt hatásúak a nagyszabású kormányzati programok a szúnyogok kiirtására. A denguejárvánnyal kapcsolatos korábbi tapasztaltok azt mutatták, hogy feltartóztatása hihetetlenül nehéz. Jóval korábban kellett volna bevezetni ezeket az intézkedéseket a jelenlegi járványban ahhoz, hogy hatásosak legyenek, hangoztatta a kutató. Sőt, a járvány lelassítására tett bármely erőfeszítés csak meghosszabbítja azt. A lassabb továbbadás az emberek között azt jelenti, hogy a lakosság később fogja elérni a tömeges immunitás szintjét, ami a járvány megállításához szükséges. Ez azt is jelentheti, hogy rövidülhet a két járvány közötti időszak, amelyet egy évtizedre becsülnek.

Ha előrejelzés pontos, akkor a jövő év végére, esetleg korábban jelentősen csökkenhet az esetek száma. Ez azt is jelenti, hogy mire a vakcinák készen állnak a klinikai próbákra, nem lesz elég zikalázas eset ahhoz, hogy megvizsgálják, hatásos-e az oltóanyag.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink