hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Fejlemény a Zika-vírus elleni küzdelemben

Közelebb kerültünk a kóros magzati kisfejűséget okozó fertőzés elleni oltóanyaghoz, a Zika-vírus semlegesítésére alkalmas hatékony antitesteket fedeztek fel, írja az index.hu.  .

A Zika-vírus semlegesítésére alkalmas hatékony antitesteket fedeztek fel, ez pedig megnyitja az utat a magzatoknál agyi rendellenességet okozó rettegett vírus elleni oltóanyag kifejlesztése előtt – adja hírül az Index. A fontos bejelentés mögött a párizsi Pasteur Intézet, a londoni Imperial College és a bécsi Orvostudományi Egyetem szakembereinek közös kutatásai állnak. A laboratóriumi kísérletekben az ellenanyagok képesek voltak a zikavírus és a denguelázat okozó vírusok semlegesítésére.

Ez elvezethet univerzális oltóanyag kifejlesztéséhez – ídézi az Index a kutatók Nature-ben megjelent tanulmányát.

Az antitestek nagy fehérjemolekulák, amelyeket az immunrendszer termel, hogy felismerje és semlegesítse a szervezetbe került idegen baktériumokat és vírusokat. Egy adott antigénhez kötődnek, azaz minden antigénhez csak az ellene képződött antitest kapcsolódik – írja az MTI.

 A kutatók régóta keresik a denguevírust semlegesíteni képes antitestek után, tanulmányukba azonban bevonták a Zika-vírust is. A két vírus ugyanis hasonló, ráadásul mindkét vírust ugyanazok a szúnyogok terjesztik. A felfedezés bejelentése egybeesik egy másik, szintén csütörtökön közzétett tanulmánnyal, amelynek készítői megállapították, hogy denguevírus általi korábbi fertőzés súlyosbítja a zikafertőzés hatását.
(forrás: Index/MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés