hirdetés
hirdetés
2020. június. 02., kedd - Kármen, Anita.
hirdetés

A biszfenol-A kiürül a szervezetből

WHO állásfoglalás a BPA-ról

Az elterjedten alkalmazott műanyagadalék, a biszfenol-A (BPA) túlnyomórészt kiürül a vizelettel, és nem halmozódik fel a szervezetben a WHO szerint.

hirdetés

A kanadai, amerikai és európai szakértőkből álló 30 fős bizottság ottawai találkozóján áttekintette a legutóbbi tanulmányokat, melyek a vegyület emberi egészségre gyakorolt hatására vonatkoznak. A szakemberek megállapítása szerint a BPA vizeletben mért mennyisége megegyezett a vegyületből a szervezetbe bevitt mennyiséggel.

Egy 2009-es kutatás ennek épp ellenkezőjét igazolta: Richard Stahlhut, a Rochesteri Egyetem munkatársa és kutatócsoportja az Egyesült Államokban lefolytatott kormányzati egészségügyi felmérés adatait elemezte, és eredményeik szerint az egy napon át koplaló emberek vizelete is jelentős mennyiségben tartalmazta a BPA-t.

Összefüggés az alacsony BPA szint és a káros hatások közt

A kémiai anyag szintje "igen alacsony volt, jelezve, hogy a BPA nem halmozódik fel a testben és gyorsan kiürül a vizelettel" - közölte a WHO. A szakértői bizottság ezzel együtt arra a megállapításra jutott, hogy "a legutóbbi kísérleti és epidemiológiai tanulmányok összefüggést találtak az alacsony BPA szintek és egyes káros egészségügyi hatások között". Amint a WHO közleménye hozzáteszi, "ezen összefüggések igazolhatóságáig közegészségügyi intézkedések kezdeményezése korai lenne".

Biszfenol-A - tiltva, korlátozva

Kanada volt az első ország, amelyik 2008 októberében megtiltotta a BPA használatát cumisüvegekben, miután tanulmányok azt jelezték, hogy a polikarbonátokban használt műanyagadalék károsíthatja a csecsemők és a kisgyerekek idegrendszerét, és ártalmas lehet fejlődésükre. Idén októberben Kanada szintén elsőként a világon toxikusnak nyilvánította a biszfenol-A-t, mint a környezetre és az emberi egészségre is mérgező hatású vegyületet. A döntés alig két héttel azután történt, hogy szeptember végén az európai élelmiszerbiztonsági hatóság, az EFSA kinyilvánította álláspontját, mely szerint a BPA kis dózisban nem jelent veszélyt az egészségre. Ausztrália, valamint az Egyesült Államok néhány állama azonban már korábban korlátozta a vegyület használatát. Európában elsőként Dánia tiltotta be idén márciusban a BPA alkalmazását cumisüvegekben, majd júniusban a francia törvényhozók is így döntöttek.

A biszfenol-A megtalálható műanyag palackokban, dobozos italok és konzervek belső burkolatában, a hőnyomtatott papírokban, valamint fogtömésekben is. Az elmúlt évtizedben 130-nál több tanulmány talált kapcsolatot a műanyagokból kioldódó BPA akár alacsony szintje és néhány súlyos egészségügyi probléma között. Összefüggésbe hozták például a mellrák kialakulásával, az elhízással, valamint a korai nemi éréssel. Becslések szerint 2006-ban a biszfenol-A éves világtermelése 4 millió tonna volt.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink