2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Kitekintő

Dániában korlátozzák a biszfenol A felhasználását

A Levegő Munkacsoport felhívása

Dánia az Európai Unióban elsőként betiltotta a biszfenol A műanyag-adalékanyag felhasználását cumik, valamint csecsemőtápszerek csomagolóanyagainak gyártásához.
Az intézkedés mindaddig érvényben marad, amíg el nem oszlatnak mindenféle kételyt a szintetikus vegyszer veszélytelenségével kapcsolatban – közölte pénteken Henrik Höegh élelmezési miniszter.
 
A tárcavezető egy átfogó állatkísérleti sorozattal indokolta a tilalmat. Ez semmiféle bizonyítékkal nem szolgált arról, hogy a biszfenol A-nak nincsenek káros hatásai az újszülött patkányok tanulási képességére. A bizonytalanság a legkisebb mennyiség esetén is fennáll. A kormány ezért úgy döntött, hogy az elővigyázatosság elvét követi – mondta Höegh a dán rádiónak.
 
A széles körben alkalmazott műanyag-adalékanyagról már régóta gyanítják, hogy károsítja a csecsemők és a kisgyerekek idegrendszerét, és negatívan befolyásolja fejlődésüket. Arra is gyanakodnak, hogy a biszfenol A rákkeltő hatású. Az pedig tudományosan bizonyított, hogy a szintetikus vegyszer, amelyet többek között műanyag palackok és CD-k gyártásához, valamint az elektronikában is felhasználnak, kihat az élőlények hormonháztartására.
 
MTI


Magyarország kezdeményezze a hormonkárosító biszfenol-A betiltását!
Az elmúlt hónapokban újabb tudományos bizonyítékok láttak napvilágot biszfenol-A (BpA) nevű anyag veszélyeiről. A Levegő Munkacsoport ezért kéri az Egészségügyi Minisztériumot, hogy kezdeményezze a BpA felhasználásának hazai és uniós korlátozását, különösen cumisüvegekben.

A Yale Egyetem kutatása szerint az anya biszfenol-A szennyezettsége növelheti annak esélyét, hogy lányánál mellrák alakuljon ki. A Texasi Egyetem pedig a fiatal állatokban található BpA mennyisége és az asztma között talált összefüggést.

Az elmúlt években több mint száz tudományos jelentés bizonyította, hogy a BpA már alacsony koncentrációban is felelőssé tehető rákos megbetegedésekért; a cukorbetegség kialakulásáért, emellett hormonális zavarokért, így például az elhízásért és a meddőségért.

A BpA műanyagokban, elsősorban polikarbonátban található, ezt a 7-es kódról ismerhetjük fel a termékeken. A BpA rendszeresen előfordul a hazánkban forgalmazott élelmiszertároló műanyag dobozokban és cumisüvegekben annak ellenére, hogy ez az anyag leginkább a gyermekek fejlődését veszélyezteti.

2008-ban Kanada betiltotta, majd tavaly az USA több államából (például Connecticut, Minnesota) is kivonták a BpA-tartalmú cumisüvegeket. Idén február végén Wisconsin kormánya is nagy többséggel megszavazta hormonális hatású BpA használatának tilalmát a három évesnél fiatalabbaknak szánt csészékben és cumisüvegekben. Európában Dánia szorgalmaz uniós szintű tiltást, és több francia város helyi szinten tiltotta be a BpA-t a cumisüvegekben.

A Levegő Munkacsoport kéri, hogy hazánk kezdeményezze, hogy a BpA kerüljön fel az veszélyes anyagokat tartalmazó uniós, úgynevezett SVHC listára. Kéri továbbá, hogy egyáltalán ne engedélyezzék a BpA használatát a gyermekek számára készült olyan termékekben, mint például a cumisüvegek, amelyeknél könnyedén megoldható a BpA helyettesítése. A civil szervezet azt is szorgalmazza, hogy a BpA betiltásáig az élelmiszerrel érintkező terméken mindig címke jelölje a BpA jelenlétét, hogy a fogyasztó dönthessen, meg kívánja-e venni a terméket.

A Levegő Munkacsoportnak a mesterséges vegyi anyagok kockázatainak csökkentését célzó tevékenysége a KEOP-6.1.0/B-2009-0003 számú vegyi anyag kampánya keretében, az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósult meg.

cimkék

hirdetés

Könyveink