hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

A hormontartalmú vegyi anyagok veszélyeztetik a fiúcsecsemőket

Az élelmiszerekben, kozmetikumokban és tisztítószerekben sok olyan vegyszer található, amely többek között ártalmas lehet a férfiak termékenyítőképességére is.
Kapcsolódó cikkek

A BBC News beszámolt dr. Richard Sharpe, a brit Orvosi Kutatási Tanács tagja vizsgálati eredményeiről: ezek a vegyszerek (xenoösztrogének) beavatkoznak a nemi hormonok működésébe, és feminizálják a fiúmagzatokat.

A professzor szerint a xenoösztrogének hozzájárulnak a növekvő számú születési rendellenesség (pl. a pénisz hibás fejlődése) és hererák kialakulásához, valamint a termékenyítőképesség zavaraihoz (csökkenő spermiumszám), mivel akadályozzák a férfi nemi hormon, a tesztoszteron működését. A probléma összefoglaló neve: Testicular Dysgenesis Syndrome (TDS), azaz kóros herefejlődési szindróma. Az állatkísérletes adatok is alátámasztják, hogy a xenoösztrogének TDS-t okoznak.

Egyetlen kemikália használata még nem okoz problémát, azonban napjainkban a fogyasztói társadalom tagjai csak kozmetikumból naponta kilenc félét használnak. A legveszélyesebb anyagok, amelyeket mindenképp kerülni kell, a ftalátok (PVC-padlóburkolók, egyes műanyagok, szappanok, fogkrémek) és a biszfenolok (egyes műanyag cumisüvegek, élelmiszer-csomagolóanyagok, mobiltelefonok, komputerek).

A legújabb kutatások szerint a környezetbe jutó vegyi anyagok sok állatfaj hím egyedeinek elnőiesedését is kiváltják.

Sharpe professzor azt ajánlja, hogy szorítsuk minimálisra azoknak a termékeknek a használatát, amelyek ilyen hormonműködést gátló anyagot tartalmaznak, a terhes nők pedig mindenképpen kerüljék használatukat.

Kazai Anita

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink