hirdetés
2023. február. 01., szerda - Ignác.
hirdetés

WHO: nehezebbé vált az új vírusváltozatok kimutatása

Nehezebbé teszi a koronavírus új változatainak kimutatását az, hogy világszinten csökken a tesztelések és genetikai elemzések száma, jelentette ki csütörtökön Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) járványügyi szakértője.

Maria van Kerkhove aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a vírus továbbra is "hihetetlenül nagy méretekben kering világszerte", és a jövőben tovább mutálódhat. Eközben pedig "megszűnőben van az a képességünk, hogy kövessük világszerte a variánsokat és az alvariánsokat, mert csökkent a nyomon követés", mondta van Kerkhove.

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója ismét hangsúlyozta, hogy bár már látszik a világjárvány vége, továbbra is fenn kell tartani az ellene folytatott harc stratégiáit.

Tedrosz, aki videokapcsolat segítségével vett részt a sajtótájékoztatón New Yorkból, ahol az ENSZ-közgyűlés ülésszakán vesz részt, kijelentette: a világ most kezdi megpillantani a fényt az alagút végén, de még nem tartunk ott. "Az, hogy látjuk a végét, még nem jelenti azt, hogy ott is vagyunk," közli az MTI nyomán az InfoStart.

*

Világszerte 614 075 100 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 533 882, derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint péntek reggeli adataiból. Egy nappal korábban 613 445 943 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 6 531 411 volt.

A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 nevű vírus okozta Covid-19-nek az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 95 969 895. A halálos áldozatok száma 1 055 922.

 

(forrás: Infostart / MTI)

cimkék

hirdetés
hirdetés

Könyveink