hirdetés
2022. szeptember. 30., péntek - Jeromos.
hirdetés

Franciaországban október 18-tól oltanak az új variánsok elleni vakcinákkal

A francia egészségügyi főhatóság (HAS) engedélyezte az új típusú koronavírus omikron változata ellen is hatásos három oltóanyag használatát az új oltási kampányban, amely október 18-án kezdődik.

Az újabb emlékeztető adagot az egészségügyi dolgozóknak, valamint a leginkább veszélyeztetetteknek és a környezetükben élőknek ajánlja a hatóság, azaz az immunhiányos embereknek, a várandós nőknek és a 60 éven felülieknek. A HAS különbségtétel nélkül ajánlja a BioNTech/Pfizer és a Moderna cégek által gyártott vakcinákat, amelyeket az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a közelmúltban jóváhagyott.

"A rendelkezésre álló adatokra és a járványhelyzetre tekintettel, amelyet a BA.5 alvariáns terjedése határoz meg, a HAS elsősorban ezeknek, a hírvivő RNS (mRNS) technológiájú oltóanyagoknak az egyikét ajánlja az őszi emlékezető új oltási adaghoz", olvasható a tájékoztatóban. Az ajánlás mindenkire érvényes független arról, hogy eredetileg mely koronavírus elleni oltást vette fel.

"Az influenza elleni szezonális, a tél folyamán leginkább terjedő vírusokra tekintettel évente aktualizált oltásokhoz hasonlóan, a hírvivő RNS (mRNS) technológiájú oltóanyagok nem új oltások, hanem a terjedő variánsra adaptált oltások", áll a közleményben. A három oltóanyag a Moderna és BioNTech/Pfizer cégeknek az omikron variáns BA.1-es alváltozata elleni védekezéshez igazított verziói, valamint a BioNTech/Pfizer-nek az omikron BA.4 és BA.5 alváltozataihoz igazított vakcinája.

A hatóság azt ajánlja, hogy az újabb kampány igazodjon az influenza elleni szezonális oltási kampányhoz, amely október 18-án kezdődik.

Az oltásra jogosultak 95 százaléka megkapta a koronavírus elleni oltás három adagját, de a negyedik oltást a jogosultaknak, azaz a 60 év felettieknek egyelőre csak harmada vette fel.

Csaknem két hónapig tartó javuló tendencia után az iskolakezdést követően a koronavírus ismét terjedni kezdett Franciaországban, elsősorban a 20 év alattiak körében, ami alapján valószínűsíthető egy nyolcadik járványhullám, de annak mérete egyelőre nem kiszámítható.

*

Világszerte 613 445 943 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma pedig 6 531 411, derül ki a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint csütörtök reggeli adataiból. Egy nappal korábban 612 943 981 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma pedig 6 529 562 volt.

A fertőzés 193 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

(forrás: MTI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink