2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Vigyázni kell a tűkkel (is)

Egy Kínai faluban történt az eset: nem cserélték a tűket az injekciókhoz, hetven ember fertőződött meg hepatitis C vírussal. 

A közigazgatásilag Csangte városhoz tartozó településen lakók elmondták, egyetlen orvosuk mindig ugyanazokat a tűket használta. Egyikük ezt korábban szóvá is tette, amire azt a választ kapta, hogy az eszközt sterilizálták.
Áprilisban és május környékén falusiak tucatjai panaszkodtak szokatlan fáradtságra, miután a helyi rendelőben jártak, többnyire a Kínában rendkívül elterjedt infúziós – úgynevezett "felerősítő" – kezelésen.
Mint utóbb kiderült, a fáradékonyság, az étvágytalanság, a láz és a gyomorfájás, majd a besárgulás a hepatitis C egyértelmű jelei voltak.

Többségük állapota stabilizálódott azt követően, hogy a városi kórházban ellátták őket. Mások azt állítják, nem érzik képesnek magukat a korábban végzett nehéz munka ellátására. Az ügyben hivatalos eljárás indult.
A hepatitis C vírus a májat támadja meg és gyakran a krónikus májgyulladás, illetve májzsugor okozója. Vér és vérkészítmények útján, illetve fertőzött vérrel szennyezett injekciós tűvel terjed.

(forrás: MTI)

cimkék

hirdetés

Könyveink