hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Veszélyes készítményt reklámoznak

Olyan készítményt árulnak az interneten szív- és érrendszeri megbetegedések kezelésére, amelynek alkalmazása akár életveszélyes állapotot is okozhat, közölte a Magyar Kardiológusok Társasága,

A közlemény szerint a készítmény reklámja téves kórélettani magyarázatot ad a magas vérnyomás kialakulásáról, a készítménnyel kapcsolatban pedig képtelenségeken alapuló hatásmódot közöl. A szerek a reklám szerint általános értisztító hatásúak és a magas vérnyomás mellett alkalmasak a szív- és érrendszeri betegségek, például az infarktus, a stroke, valamint egyéb érelzáródások megelőzésére. A reklámokat közvetítő internetes oldalakon hamisan azt állítják, hogy a szer használatát bizonyos elismert szívsebészek támogatják, és hamisan jelölnek meg magyar, nemzetközileg elismert és országos intézményeket is, akikés amelyek a készítmény fejlesztésében közreműködtek.

A társaság felhívta a figyelmet: az anyagi haszonszerzésre irányuló reklámok arra biztatják a betegeket, hogy magas vérnyomásukat a kizárólag a honlapjukon megrendelhető készítménnyel kezeljék, vagyis hogy hagyják el az orvos által előírt terápiát, ez pedig akár életveszélyes állapotot is okozhat. A készítmény továbbá azért is veszélyes, mert bevizsgálatlan, összetétele ismeretlen, illetve különböző oldalakon eltérő növényi összetevőket írnak, tették hozzá.

A társaság a kialakult helyzetet jelezte a szakhatóságnak, és jogi lépések megtételét mérlegeli szakértők bevonásával, továbbá arra kéri a betegeket, hogy internetes tartalmak alapján soha ne kezdjenek vagy hagyjanak abba terápiát háziorvosuk, kezelőorvosuk megkérdezése nélkül.

A Magyar Kardiológusok Társasága nem végez reklámtevékenységet konkrét készítményekkel kapcsolatban és kizárólag szakmai (www.mkardio.hu) és laikusoknak szóló honlapján (www.hazipatika.com/szivderito) keresztül juttat el hiteles és mérvadó ismereteket a bizonyított és biztonságos kezelési lehetőségekről, olvasható a közleményben.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink