hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Vérzéscsillapító kötszerbevonatot fejlesztettek

A kötszerek szén-nanoszálakból és szilikonból álló fedőrétege vérzéscsillapító hatású, és a sebhez való tapadást jelentősen csökkenti, írja a PharmaOnline.

A hagyományos vérzéscsillapítás részeként egy mullpólyát vagy mull-lap köteget rászorítanak a vérző területre, ami aztán a véralvadást követően – nem kívánt módon – beletapad a szövetekbe. A kötszer eltávolítása tehát szükségszerűen a seb felszakításával jár együtt, ami a fájdalom mellett a fertőzés rizikóját is magában hordozza, írja a PharmaOnline.

A mull-lapok felületének a véralvadást serkentő anyagokkal, így például kitozánnal vagy kaolinnal való bevonása sem veszélytelen, mivel ezeknek az anyagoknak a sebbe való bekerülése trombotikus folyamatok beindulását okozhatja.

Szén-nanoszálak szilikonnal kombinálva

Zürichi és szingapúri kutatók együttműködésük során egy olyan speciális bevonatot alkottak meg, ami a korábbi, bevonatlan és bevonatos mull-alapú kötszerek hátrányait egyaránt kiküszöböli.

A szilikonból és szén-nanoszálakból álló bevonó réteg extrém módon taszítja a folyadékot. Ez a speciális anyagkeverék úgy viselkedik, mint egy teflonbevonat, aminek a felszínén cseppek formájában „gurul” a víz és a vér. Emellett, a szén nanoszálas, szilikonos rendszer vérzéscsillapító hatású is: ha a humán szérummal kapcsolatba kerül, akkor a vérben fibrinszálak keletkeznek, amik azonban nem tudnak a speciális bevonathoz kihorgonyzódni, ahhoz hozzátapadni. Tehát, a véralvadás a kötszerhez való hozzátapadás nélkül következik be.

Egy nagyságrenddel kevesebb vérveszteség

Patkányokkal végzett kísérletek során hasonlították össze a hagyományos, bevonatlan pamut mull-lapok és az innovatív, szén-nanoszálas-szilikonos bevonatú mull-lapok vérzéscsillapító és sebhez tapadó képességét.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Míg a hagyományos kötszernél a vérveszteség átlagosan 19,8 mg, addig a nanoszálas-szilikonos rendszernél csak 0,3 mg.

Az az erő, ami a kötszer sebből való eltávolításához kell, a hagyományos mull esetén 315 milliNewton (mN), szemben a sebbe nem tapadó bevonatos rendszernél mért 7,2 mN-nal. Azaz, a sebhez tapadás hiányában a kötszer eltávolításához 43-szor kisebb erőre van szükség.

Vizsgálatok utalnak arra is, hogy a szén nanoszálas-szilikonos rendszerek a baktériumok felszínhez való kihorgonyzódását is megnehezítik, ilyen módon csökkentve a fertőzés rizikóját.

Sebészeti beavatkozások során és a háztartásokban is használható lehet

A kutatók hamarosan megkezdik a speciális bevonatú kötszerekkel a hatásosságot, tolerálhatóságot és biztonságosságát meghatározó humán vizsgálatokat. Reményeik szerint az innovatív eszközök a jövőben mind a sürgősségi betegellátásban, mind pedig az otthoni sebellátásban szerepet kapnak.

(Forrás: Nature)

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés