hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Vérvizsgálattal korán kimutathatók lehetnek a neurodegeneratív agykárosodások

Amerikai és német kutatók olyan vérvizsgálati eljárást fejlesztenek, melyben a neurofilamentum könnyűlánc-fehérje mennyiségének vérből történő kimutatásával korai fázisban lennének képesek előre jelezni a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór okozta agykárosodást.

Az amerikai Washington University School of Medicine in St. Louis és a németországi Neurodegeneratív Betegségek Központ kutatói a Nature Medicine folyóiratban megjelent cikkükben számoltak be arról, hogy a neurofilamentum könnyűlánc-fehérje mennyiségének vérből történő kimutatásával még a klinikai tünetek megjelenése előtt kimutathatók az agyat ért károsodások.

A fejlesztés alatt álló teszt nem csak az Alzheimer-kór, hanem minden olyan neurodegeneratív betegség korai kimutatására, szűrésére alkalmas lehet, melyek során neurofilamentum könnyűlánc-fehérjék kerülnek a véráramba az agyat ért károsodások során. Ilyen például a Lewy-testes demencia, a Huntington-kór, a sclerosis multiplex, de elvileg kimutathatók az agyat károsító traumatikus behatások is, mint az amerikai futballjátékosok fejét érő ismétlődő ütések következményei.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A tesztet a kutatók egy, az Alzheimer-kór viszonylag ritka, örökletes formáját hordozó genetikai mutációkkal rendelkező populáción validálták (DIAN - Dominantly Inherited Alzheimer's Network), és az eredményeket képalkotó vizsgálatok leleteivel vetették össze. Az örökletes betegséget okozó mutációt hordozó betegeknél az egészséges populációhoz képest a vérben található fehérje mennyisége már kiinduláskor is nagyobb volt, és a betegség progressziójával emelkedést mutatott. Ez a növekedés egybevágott a képalkotó vizsgálatok eredményeivel, például a memóriáért felelős agyterület, a precuneus agykérgi terület folyamatos elvékonyodásával és zsugorodásával. A mutáció(ka)t hordozó és az egészséges betegcsoport közötti fehérjemennyiség-különbség már 16 évvel a kognitív tünetek jelentkezését megelőzően kimutatható volt.

A kutatók által a vizsgálatban használthoz hasonló teszt kit már a kereskedelmi forgalomban is elérhető (a Quanterix cég Simoa nevű tesztje, amit eredetileg sclerosis multiplex felismeréséhez, korai szűréséhez fejlesztettek ki), ám az FDA még nem engedélyezte azt az Alzheimer-kór diagnosztizálására. Ennek oka, hogy egyelőre még nem sikerült pontosan meghatározni azt a koncentrációt, ami vagy a normál állapothoz képest már egyezményesen „túl sok”-nak tekinthető, vagy a mennyiség növekedésének azt az ütemét, ami prediktívnek lenne tekinthető valamelyik neurodegeneratív betegség megjelenésére vagy határozott progressziójára.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink