hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Vérnyomáscsökkentés gombnyomásra

Magyarországon elsőként a Semmelweis Egyetem Városmajori Klinikáján ültettek be (gyógyszer nélküli) vérnyomásszabályozó eszközt -  írja a Semmelweis Médiasarok.

A pacemakert a beültetés után három hétre indították be, és a segítségével egy óra alatt sikerült a páciens korábban 200-as vérnyomását 156-ra beállítani. Ezzel a csökkenéssel azonnal a felére esett vissza a magas vérnyomással járó egészségkárosodás veszélye, így például a stroke kockázata.

Az eszközt dr. Sótonyi Péter érsebész ültette be, aki elmagyarázta, hogy a pacemaker két részből áll. A mintegy fél centis ingerlő elektródát a nyaki verőér külső felszínére rögzítik, az agy keringésszabályozó központjához ingerületeket küldő vérnyomást érzékelő idegrostokra. A 4-5 centis telepet a kulcscsont alá ültetik, mely akár 5-7 évig is működhet csere nélkül. A pacemakert és az érzékelőt a bőr alatti zsírszövetben vezetett vékony dróttal kötik össze. Az ideget ingerlik elektronikusan apró impulzusokkal, így „csapják be” a szervezetet, mely vérnyomás-csökkenéssel reagál.

A betegnek egy hónap múlva kell kontrollra visszamennie, akkor a tervek szerint tovább csökkentik a vérnyomását – olvasható a semmelweis-egyetem.hu-n.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés