hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Vérképző őssejteket megújító fehérjét azonosítottak

Amerikai kutatók egy olyan fehérjére bukkantak (MLLT3), melynek aktiválásával laboratóriumi körülmények között osztódásra bírhatók a betegektől levett vérképző őssejtek.

 

A UCLA Egyetem kutatócsoportja a Nature folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy az általuk azonosított MLLT3 fehérje aktiválásával osztódásra, megújulásra bírhatók a betegektől levett vérképző őssejtek.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Vincenzo Calvanese et al. MLLT3 governs human haematopoietic stem-cell self-renewal and engraftment, Nature (2019).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A vérképző őssejtek a csontvelőben találhatók, és a csontvelő-transzplantációt régóta alkalmazzák vérrel vagy immunrendszerrel kapcsolatos betegségek gyógyítására. Csakhogy a csontvelő-átültetésnek komoly korlátai vannak: egyrészt nehéz kompatibilis donort találni, másrészt a beteg immunrendszere még így is kilökheti az idegen sejteket, valamint lehetséges, hogy a transzplantált őssejtek száma egyszerűen kevésnek bizonyul a betegség meggyógyításában. Amikor a vérképző őssejteket leveszik, és laboratóriumi körülmények között tárolják, a sejtek gyorsan elvesztik önmegújító képességüket és vagy elhalnak, vagy valamilyen differenciált típusú sejtté alakulnak át.

A kutatók célja ebben a vizsgálatban az volt, hogy kontrollált laboratóriumi körülmények között megőrizzék az őssejtek önifjító és osztódó képességét. Ehhez a kutatók azokat a géneket kezdték el vizsgálni, amelyek kikapcsolnak akkor, amikor a sejtek valamilyen differenciált formájú sejtté alakulnak át. Azt vették észre, hogy az MLLT3 nevű gén kulcsszerepet játszik ebben a folyamatban, ez a gén adja az utasítást a képesség megtartására az őssejteknek. A kutatók megpróbálták az MLLT3 gén által termelt fehérjét pótolni – ez egy ártalmatlan vírusvektor segítségével sikerült is – és azt tapasztalták, hogy az őssejtek osztódásba kezdtek, miközben nem differenciálódnak. További kedvező eredmény volt, hogy az őssejtek lassú, biztonságos ütemben osztódtak, nem pedig túl gyorsan, illetve nem mutálódtak a szaporodás során.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink