2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Szőrtüsző-őssejtek az idegsejtek védelmében?

Amerikai kutatók egerek szőrtüsző-őssejtjeinél kimutatták, hogy egyik típusuk alkalmas lehet gliasejtek létrehozására, amelyeket a jövőben neurodegeneratív betegségek gyógyítására lehetne felhasználni.

hirdetés

A VA Maryland Health Care System és a University of Maryland School of Medicine kutatócsoportja a PLOS Genetics folyóiratban közölte eredményeit, melyek szerint egerek szőrtüsző-őssejtjeinek tanulmányozása során olyan sejtekre bukkantak, melyek képesek voltak az egerek idegsejt-károsodásainak kijavítására.

A szőr és a bőr a melanocyták által termelt pigmentek miatt vesz fel különböző vöröses, barnás, fekete vagy sárgás árnyalatokat. A melanocyták embrionálisan a velősáncban képződő ún. crest őssejtekből fejlődnek ki, ám ezekből fejlődnek ki az idegsejtek, azaz a neuronok, és támasztósejtjeik, a gliasejtek is. Ugyanez a kutatócsoport már korábban elkülönítette az érett szőrtüszőkben működő melanocyta-termelő őssejtek két csoportját, mivel az egyik csoport felszínén egy CD34 nevű molekula található, mely egyébként más őssejtekben, például a vérképző őssejtekben is jelen van.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Egerekből származó szőrtüszőket használva a kutatók izolálták a kétféle sejtcsoportot, majd sejtkultúrában felszaporították, és meglepve tapasztalták, hogy a CD34 molekulát hordozó őssejtekből gliasejtek fejlődtek ki. Az idegrendszerben a gliasejtek burkolják be, védik a neuronokat egy lipidekben gazdag szigetelő burokkal, melyet myelinnek hívunk. Ezen felül a kutatók azt is észrevették, hogy a CD34 molekulát hordozó őssejtcsoport a sejtkultúrában is, valamint egerekbe beinjekciózva is képes volt megjavítani, helyreállítani az egerekben egy genetikai defektus miatt kialakuló myelinhiányt. Az eredmények azt sugallják, hogy amennyiben ez emberben, humán eredetű szőrtüszőkben is ugyanígy működik, a CD34 pozitív őssejtek segíthetnek a demyelinizáló idegrendszeri betegségek, például a sclerosis multiplex elleni küzdelemben.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!