hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Végrehajtották az első távvezérelt szívműtétet

Az operációt ténylegesen lefolytató robotot 32 kilométer távolságból irányították, közli a GyártásTrend.

Indiában végrehajtották az első távolról irányított szívműtétet.

A beavatkozást dr. Tejas Patela sebész a pácienstől 32 kilométerről vezényelte le. A procedúra gyakorlati részét egy CorPath GRX nevű robot végezte el.

A folyamat során a szakemberek egy stentet helyeztek be a páciens szívének ereibe. Az eljárást általában érelmeszesedésben szenvedő embereken alkalmazzák – a betegség következtében a vér áramlását megakadályozó plakkok jönnek létre a véredényekben.

CorPath GRX (Forrás: YouTube)

A robotot a múltban már felhasználták bizonyos műtétekhez, de az azt irányító munkaállomás gyakorlatilag a műtőasztal mellett helyezkedett el. Ezen a munkaállomáson az orvos számos joystick mozgatásával és a robot tevékenységét megjelenítő kijelzőkkel felvértezve folytatja le az operációt. Jelen esetben is ugyanezt a munkaállomást használták, csak éppen a pácienstől 32 kilométeres messzeségből, nagy sebességű internetes kapcsolat közvetítésével irányították a mesterséges sebészt.

A műtőben további kamerákat is elhelyeztek, hogy Patela nagyobb rálátást nyerjen az eseményekre, és több szakember is a műtét helyszínén készenlétben állt, hogy szükség esetén beavatkozhasson, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés