hirdetés
hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Vége a krónikus orvoshiánynak Romániában?

A román egészségügyi miniszter a létszámstop részleges feloldását, mintegy 2300 állás meghirdetését jelentette be.

A kórházak működését sodorta veszélybe a krónikus szakorvoshiány Romániában. Két éve vezették be az ide vezető költségkímélő intézkedéseket: az elhagyott állásokat zárolni kell. Éppúgy, mint a többi közintézményben, a kórházakban is csak akkor lehet egy új alkalmazottat felvenni, ha már hét állás megüresedett. Amint rról a MedicalOnline beszámolt, a minisztérium hónapok óta dolgozik azon, hogy a jövő évtől legalább az egészségügyben ne legyen kötelező ezt a kitételt alkalmazni. Úgy tűnik sikerrel jártak.

A 700 ágyas Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházban 40 szakorvos dolgozik. Még hatvanat tudnának azonnal alkalmazni. Orvos kellene a kardiológiára, az intenzív osztályra, de az onkológiára is, ahol tíz éve egyetlen szakorvos dolgozik. Tavaly hívtak egy kollégát, még szolgálati lakást is ajánlottak neki.

A frissen végzett szakorvosokat inkább az egyetemi központok, vagy a jobban fizető külföldi kórházak vonzzák. Romániából az Európai Uniós csatlakozás óta szinte tömegesen vándorolnak nyugatra az orvosok, elsősorban azért, mert már Magyarországon is a többszörösét keresi egy kezdő vagy egy gyakorló orvos, mint otthon. A román egészségügyi minisztérium 2007 óta 8331 olyan igazolást adott ki a román orvosoknak, amely alapján a végzettségüket külföldön is elismerik.

Az egészségügyi miniszter a létszámstop részleges feloldását, mintegy 2300 állás meghirdetését jelentette be.

- Itt elsősorban a hiányszakterületek betöltetlen státuszairól beszélünk - radiológia, sürgősségi ellátás, intenzív terápia, vagy akár labor területen is - hangsúlyozta Cseke Attila Románia egészségügyi minisztere.

A minisztérium honlapján szeptember 20. után teszik közzé az állást kínáló kórházak listáját.

Romániából az Európai Uniós csatlakozás óta szinte tömegesen vándorolnak nyugatra az orvosok, elsősorban azért, mert már Magyarországon is a többszörösét keresi egy kezdő vagy egy gyakorló orvos, mint otthon. Rácz Éva, Cseke Attila egészségügyi miniszter tanácsadója elmondta, a román egészségügyi minisztérium 2007 óta 8331 olyan igazolást adott ki a román orvosoknak, amely alapján a végzettségüket külföldön is elismerik.

Az elhagyott állásokat egy két évvel ezelőtti kormányrendelet alapján zárolni kell. Éppúgy, mint a többi közintézményben, a kórházakban is csak akkor lehet egy új alkalmazottat felvenni, ha már hét állás megüresedett. Rácz Éva azt mondja, az egészségügyi tárca megpróbálja elérni, hogy a jövő évtől legalább az egészségügyben ne legyen kötelező ezt a kitételt alkalmazni, hiszen ebben az ütemben hamarosan már nem fogják tudni ellátni a betegeket. Ott, ahol nincs orvos, újat alkalmazni pedig nem lehet, az egészségügyi intézmény nem köthet szerződést az egészségbiztosítási pénztárral, és csak pénzért láthatja el a betegeket

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés