hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Varga Péter Pál: Átalakul az intézményi ellátási rend

A Budai Egészségközpont alapító-ügyvezetője a Portfolio-nak nyilatkozva úgy véli, hogy az egész országban átalakul az intézményi ellátási rend.

Varga Péter Pál szerint a járvány jövőbeni alakulása szempontjából a lakosság és az ellátórendszer dolgozóinak fegyelmezettsége lesz a kulcstényező. Az intézményi dolgozók fegyelme nem hagyhat alább, s  az intézményvezetők hangsúlyozott felelőssége a folyamatos készenlét fenntartása, indokolt esetben dolgozói szűrővizsgálatok elrendelése vagy pl. a rendszeres dezinficiáló takarítások gyakoribbá tétele. Nem kétséges, hogy az intézményi ellátási rend az egész országban átalakul, a tömeges rendelőintézeti várakozások, vagy a zsúfolt fekvőbeteg-osztályok fenntartása kérdésessé válik.

Mivel a járvány miatt az elektív ellátás megállt, a következő hónapokban számolni kell az igények újralistázásával, a várólisták és előjegyzési listák reorganizációjával. A már jócskán érzékenyített lakosság részéről az elégedetlenség fokozódásával számolni kell. A járvány miatt bevezetett elővigyázatossági intézkedések hosszabb távon velünk maradnak, így a távolságtartás, a beléptetés, a telefonos előszűrés. A járvány előtti kapacitások újragondolása sürgető feladat, amit az állami ágazatvezetésnek és a finanszírozónak mihamarabb el kellene végeznie.

Mindeközben a megújuló napi terhelés mellett az elhalasztott műtéteket és egyéb ellátásokat vissza kellene pótolni, ám az ehhez jelenleg biztosított NEAK-ellátmány (3 havi átlag finanszírozás összege) biztosan nem elegendő. Az ellátási igények kielégítésére jelentős többletmunkára van szükség, ez a megfelelő finanszírozás elmaradása esetén intézményi szinten bizonyosan nem lesz megszervezhető. És arról sem szabad megfeledkezni, hogy az egészségügyi dolgozók (respektálva az egyszeri jutalom összegét) fizetésük átfogó és hosszú távú rendezésére várnak.

A teljes információ

(forrás: Portfolio)
hirdetés

Könyveink