hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Magabiztosak a magánszolgáltatók

A Portfolio szerint a járvány okozta fennakadások és bizonytalanság nem szegte kedvét a magánegészségügyi szolgáltató szektornak.

A Portfolio a legnagyobb magánegészségügyi szolgáltatók ügyvezetőit, tulajdonosait körképében arról is kérdezte, milyen, az egész piacot meghatározó trendekre, folyamatokra számítanak.

Varga Péter Pál, a BEK alapítója ennek kapcsán úgy vélekedett, hogy döntő lesz a kiegészítő egészségbiztosítások piacának alakulása. Ha ez a szegmens növekedésnek indul, olyan forrás jelenik meg a magánszolgáltatók számára, amely felrázza még ezt a dinamikusan növekedő szektort is - érzékeltette válaszában. Szerinte a másik döntő faktor az állami ellátórendszer fejlődési iránya: ha ez sikeresen veszi az akadályokat és stabil, homogén ellátást nyújtó rendszert tud létrehozni, az csökkenteni fogja a magánellátás igénybevételét. "Azonban jogosan feltételezzük, hogy a következő évek finomhangolása még sok problémát vet fel, s talán nem is oldja meg valamennyit. Így magam inkább arra voksolok, hogy tovább tart a betegek (és nyilvánvalóan az egészségügyi személyzet) lassú átrendeződése a magánszektor irányába – vetítette előre a gerincsebész.

Lancz Róbert, a Doktor24 Csoport vezérigazgatója arra számít, hogy egyre többen fogják a magánszolgáltatókat igénybe venni. Szerinte aki egyszer megtapasztalja, hogy milyen egy nyugat-európai színvonalú egészségügyi szolgáltatást igénybe venni, az jó eséllyel később is visszatér. Az a várakozása, hogy közben a cégek is egyre inkább odafigyelnek a munkavállaóik egészségére, ezért várhatóan egyre komplexebb csomagokat vesznek majd számukra. Megosztotta velünk azon véleményét is, miszerint "teljesen egyértelműen folytatódik a néhány éve elindult piaci konszolidáció trendje, ahol a gyakran lakás rendelőben működő, változó színvonalú ellátást nyújtó kisvállalkozások helyét komoly szervezeti háttérrel és infrastruktúrával rendelkező nagy szereplők veszik át, akik minőségbiztosított szolgáltatást képesek nyújtani, országos lefedettséggel". Ezzel összefüggésben több új szakembert várnak a cégcsoportjukhoz nemcsak rész-, hanem teljes munkaidőben is. Azt is megemlítette a szakember, hogy - és ez egy globálisan is megfigyelhető trend – úgy látják, hogy egyre nagyobb szerepet kapnak a különböző innovatív technológiák az ellátásban. E téren mi elsősorban a telemedicina térhódítására koncentrálunk, 2020 óta sikeresen alkalmazzuk mi is a saját szolgáltatásainkban – fűzte hozzá.

Papik Kornél, a Dr. Rose ügyvezetője Varga Péter Pálhoz hasonlóan úgy vélekedett, hogy a legfontosabb trendeket az állami egészségügyi ellátórendszer változásai fogják meghatározni.

Az egészségügyi dolgozók új jogviszonyának és a paraszolvencia radikális visszaszorításának hatásai már érezhetők: nagyobb a kereslet a fekvőbeteg-ellátásra, de az állami ellátásban is dolgozó orvosok egyre nehezebben tudnak a magánegészségügyben dolgozni. Várhatóan csökkenni fog a kínálat az állami egészségügyben és a betegek számára nem lesz legális lehetőség az előnyök (orvosválasztás, választott időpont, jobb körülmények) megszerzésére. Ezek a tényezők a magánegészségügy iránti keresletet növelni fogják - magyarázta a folyamatok hátterét a szakember, aki szerint nagy kérdés, hogy a lakosság meddig képes az intézményesített finanszírozás helyett állni a magánegészségügyi ellátás költségét.

Papik Kornél is előrevetíti, hogy "várható, hogy megjelenik a NEAK-finanszírozás melletti kiegészítő biztosítások rendszere vagy a munkáltatók nagyobb mértékben fognak bekapcsolódni az egészségügyi ellátás finanszírozásába". Meglátása szerint a kormányzati stratégia jelenleg sajnos nem ismert, így nehéz felkészülni a várható változásokra.

Amennyiben ezek a trendek megvalósulnak, egyre inkább a sokszakmás fekvőbeteg-ellátással is rendelkező szolgáltatóké a jövő, akik szinte minden szakterületen, egységesen magas színvonalú, jól dokumentált, adózásilag is tisztán működő, minőségbiztosított ellátást tudnak nyújtani mind a magánszemélyek, mind az intézményi finanszírozók (pl. biztosítók) vagy a vállalatok számára. A Dr. Rose Magánkórház ilyen intézmény – hangoztatja az ügyvezető igazgató, aki emiatt bizakodva várja a következő időszakot is.

(forrás: Portfolio)

cimkék

hirdetés

Könyveink