hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Változnak a szervátültetés, az agyhalál megállapításának szabályai

Augusztus 27-től módosul a szervdonációs tevékenységet szabályozó rendelet. A Szervkoordinációs Iroda különösen az agyhalál megállapításával kapcsolatos változásokra figyelmeztet.

Az emberi erőforrások minisztere a 12/2012. (VIII. 6.) EMMI-rendelettel módosította az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvénynek a szerv- és szövetátültetésre, valamint -tárolásra és egyes kórszövettani vizsgálatokra vonatkozó rendelkezései végrehajtásáról szóló 18/1998. (XII. 27.) EüM rendeletet.

A módosítás uniós jognak való megfelelést is szolgálja, így ezzel a rendelettel valósul meg az Európai Parlament és a Tanács 2010/53/EU irányelvének magyarországi implementációja, amely az átültetésre szánt emberi szervekre vonatkozó minőségi és biztonsági előírások megállapításáról szól.

A módosító rendelkezés 2012. augusztus 27-én lép hatályba, ezért az Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Iroda arra kéri a szervdonációs folyamatban részt vevő orvosokat, hogy hétfőtől az agyhalált az új szabályok alapján állapítsák meg, és az új agyhalál megállapító jegyzőkönyvet használják a bizottsági munka során.

További részletek az OVSZ honlapján

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés