hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Újabb pályázat nyílt meg háziorvosi praxisközösségeknek

Család- és gyermekorvosi praxisközösségek, praxisok és fenntartó önkormányzatok pályázhatnak újabb ötmilliárd forintra a népegészségügyi feladatok hatékonyabb ellátására, illetve prevencióra, jelentette be az emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten.

Kásler Miklós elmondta: a Három generációval az egészségért elnevezésű program célja az egészségben eltöltött évek számának növelése, a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos megbetegedések rizikófaktorainak és a gyermekek egészségi állapotát befolyásoló tényezőknek a felmérése. A program most nyíló forrásaiból egy-egy praxisközösségre 50-80 millió forint vissza nem térítendő támogatás jut.

A miniszter közölte, az új egészségkultúra meghonosításáért számos programot indítottak el, ennek egyik eleme a praxisközösségeknek szóló pályázat. A cél az alapellátás megerősítése, és az, hogy lehetőség szerint a diagnózishoz és az egyes terápiákhoz a betegek ott férjenek hozzá, ahol élnek. Kásler Miklós emlékeztetett arra, hogy a program első pályázati kiírásában 5,8 milliárd forint állt rendelkezésre a népegészségügyi feladatok hatékonyabb ellátására és a megelőzést szolgáló feladatokra. Akkor 79 nyertes közösség egyenként átlagosan 67-69 millió forintot nyert el. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) korábbi pályázatait is tekintve már 131 praxisközösség működik, azaz több mint 1,2 millió ember számára válik elérhetővé ez a fajta ellátás.

A pályázati feltételekről a miniszter elmondta, olyan praxisközösségek jelentkezését várják, amelyekben legalább öt háziorvos dolgozik együtt, a program forrásai lehetőséget adnak a megelőzést szolgáló eszközök, műszerek beszerzésére, vagy további szakemberek (dietetikus, gyógytornász, pszichológus) bevonására.  Kásler Miklós bízik abban, hogy ezzel a pályázati lehetőséggel tovább nő a csoportpraxisok száma, tevékenységi körül bővül, hiszen a cél az lenne, hogy ez a rendszer országosan kiépüljön.

Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár hozzátette: a Három generációval az egészségért pályázat első körében eddig több mint 20 ezer embert vontak be a szűrésekbe, állapotfelmérésekbe. Elmondta, pozitív visszajelzések érkeztek a program indításával kapcsolatban, és bízik abban, hogy a most megnyíló pályázat iránt is nagy lesz az érdeklődés. Az államtitkár az eddigi vizsgálatok közül kiemelte, hogy például demenciaszűrést 2067 esetben, egészségértés-felmérést 2996, pitvarfibrillációs szűrést 2396 esetben végeztek, a gyermekeknek szóló mozgásprogramba pedig 1191 gyermeket vontak be.

Horváth Ildikó közölte, a pályázatok beadási határideje november 10-e; reményét fejezte ki, hogy a pályázatok gyors elbírálása után januárban megkezdődhet a munka a praxisközösségekben. A program szakmai irányítója az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink