hirdetés
2022. szeptember. 29., csütörtök - Mihály.
hirdetés

Új pilot program Szegeden

Speciális  pilot program központjává vált a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikája: a kibővített szűrővizsgálat célja a tüdőrák korai felismerése.

A tüdőrák az egyik leggyakoribb betegség, amely évente mintegy másfél millió ember életét követeli. Magyarország sajnos világelső a tüdőrák halálozás terén. A legveszélyeztetettebbek az 50 évesnél idősebb dohányzó, vagy korábban dohányos emberek, férfiak és nők egyaránt.

A betegség leghatékonyabb gyógymódja a korai stádiumban történő operáció. Mivel a tüdőrák gyakran alattomosan, tünetek nélkül növekszik, az esetek nagyobb részében csak előrehaladott, már nem operálható stádiumban fedezik fel. Ezért van nagy jelentősége világszerte a tüdőrákszűrő programnak.

Magyarországon is elkezdődött egy speciális program, amelynek egyik centruma a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikája. A kevésbé érzékeny hagyományos tüdőszűréssel szemben az új programban végzett alacsony dózisú CT vizsgálattal ki lehet szűrni olyan elváltozásokat, amelyek más vizsgálati módszerrel rejtve maradnak.

A kibővített HUNCHEST2 programban 50 évesnél idősebb férfiak és nők számára végeznek ingyenesen – előzetes jelentkezést és időpont-egyeztetést követően – CT-vel, komputertomográfiával történő szűrővizsgálatot. A vizsgálat nem okoz kellemetlenségeket, nem jár káros következményekkel, és csupán néhány percet vesz igénybe. Feltétele, hogy a jelentkező jelenleg is dohányos legyen, de akkor is jelentkezhet valaki, ha a dohányzásról 15 éven belül szokott le, és élete során átlagosan 25 évig napi egy csomag cigarettát elszívott.

Pontos dohányzási szokásairól a jelentkezőket a vizsgálat előtt a szakemberek kikérdezik. Az elkészült felvételeket tapasztalt szakorvos elemzi. Betegség gyanúja esetén, amelyről haladéktalanul értesítik az érintetteket, kontrollvizsgálatra, szükség esetén kivizsgálásra kerülhet sor.

A tüdőrákszűrő vizsgálatra jelentkezők időpont-egyeztetés miatt a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Klinikáját hívhatják munkanapokon 09:00-14:00 óra között a +36-30-128-3797 telefonszámon.

(forrás: Szegedi Tudományegyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ismét elérhető a speciális telefonos információs szolgálat, ahol szakemberek segítik a sclerosis multiplexes és az NMO (neuromyelitis optica) betegeket.