hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Új teszt a prosztatarák kezelésének meghatározásához

Egy új, kísérleti fázisban levő teszt alkalmas lehet egy napon arra, hogy megválaszolja a legnehezebb kérdést, azt, hogy mely prosztatarákos betegeknek van szükségük agresszív kezelésre.

Jelenleg, ha valakinél prosztatarákot diagnosztizálnak, az orvosoknak semmilyen megbízható eszközük nincs annak eldöntésére, hogy életveszélyes-e a betegség. A legtöbb prosztatatumor nem az. Így nagyon nehéz eldönteni, hogy elegendő-e a beteg szoros megfigyelése vagy azonnali kezelésre – műtétre vagy sugárterápiára – van szükség. Mindkét fajta kezelés problémákat – például inkontinenciát vagy impotenciát – okozhat.

A dilemma túlkezeléshez vezet: egyetlen élet megmentéséhez 48 személyt kezelnek – mondja dr. Ronald DePinho, a bostoni Dana-Farber Rákközpont munkatársa.

Dr. DePinho és kollégái azonban kidolgoztak egy olyan vizsgálatot, amellyel az orvosok pontosabban tudják azonosítani a veszélyes tumorokat, mint az ma lehetséges. A Nature online kiadásában publikált közlemény arról számol be, hogy a teszttel a pontosság 84-ről 91 százalékra nő.

Az egerekben végzett kísérletekben dr. DePinho és munkatársai négy olyan gént azonosítottak, amelyek együttes jelenléte és expressziója halálossá teszi a tumort. A szóban forgó gének a daganat növekedését és más szövetekre való átterjedését befolyásolják.

Ezután megvizsgálták, hogy emberi daganatmintákban is meghatározza-e e gének együttes aktivitása a rák kimenetelét. A legnagyobb vizsgálatban 405 olyan tumormintát elemeztek, amelyek olyan férfiaktól származtak, akiknél 1983 és 2004 között diagnosztizálták a prosztatarákot; a halálos esetek száma 38 volt.

A génteszt önmagában nagyjából annyira volt pontos, mint a jelenleg használt indikátorok: az életkor a diagnózis időpontjában, a tumor terjedésére utaló jelek és a Gleason-pontszám, amely a tumorsejtek jellegzetességeinek mikroszkópos vizsgálata alapján állapítható meg. A standard eljárással 84 százalékos pontosságot értek el.

Ha azonban a standard eljárást a génteszttel kombinálták, a pontosság 91 százalékos lett, vagyis nagyon megbízható volt a tumor veszélyességének előrejelzése. Az új tesztet szakmai körökben rendkívül érdekesnek, bíztatónak tartják, azonban felhívják a figyelmet, hogy még további vizsgálatokra van szükség.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink