hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Új remény a hepatitisz C gyógyítására

Két hatékony gyógyszer kerülhet nemsokára forgalomba, amelyek várhatóan sokkal több embert gyógyítanak ki a májat károsító hepatitisz C-ből, mint a jelenlegi készítmények – annak ellenére is, hogy a legtöbb beteg nem tud lassan ható fertőzéséről.

Meglepő módon a hepatitisz C-ben szenvedők kétharmada a „baby boomer-ek” generációjából kerül ki, azaz azokból, akik 1946 és 1964 között születtek az Egyesült Államokban, amikor a születések száma jelentősen megnőtt. Ezek a személyek általában – valószínűleg vadabb – fiatalkoruk óta hordozzák a hepatitisz C vírusát, amely károsító hatását rendszerint csak két-három évtized után fejti ki.

A kezelés forradalma arra ösztönözheti a kormányzatot, hogy a baby boomerek körében bevezesse a hepatitisz C szűrővizsgálatot, éppen úgy, ahogyan most a rákra szűrik az embereket. „A kezelés új korszaka kezdődik. Itt az ideje, hogy cselekvésre hívjuk fel a kockázatnak kitett populációt.” – mondja dr. John Ward, a Betegségmegelőző és Betegségellenőrző Központok (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) vezető munkatársa.

Plusz egy gyógyszer

Jelenleg két gyógyszer kombinációját alkalmazzák hepatitisz C esetén, azonban ezek csak a leggyakoribb vírustörzzsel fertőzött betegek mintegy 40 százalékát gyógyítják meg, miközben nagyon kellemetlen mellékhatásaik vannak, többek közt influenzaszerű tünetek. Nemrég nagy vizsgálatokban kimutatták, hogy ha egy harmadik gyógyszerrel egészítik ki a kezelést – akár a Vertex Pharmaceuticals által gyártott telaprevirrel, akár a Merck and Co. boceprevir készítményével –, a gyógyulási arány akár 75 százalékra is nőhet. Emellett egyes betegekben felére, 6 hónapra rövidülhet a kezelési idő, aminek köszönhetően rövidebb ideig kell elviselniük a mellékhatásokat.

Ha az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság (FDA) engedélyezi ezeknek a gyógyszereknek az alkalmazását – és ez már nyáron várható –, akkor ezek lesznek az első olyan készítmények, amelyek közvetlenül a hepatitisz C vírusát megcélozva fejtik ki hatásukat. A szakértők az 1990-es évek elejét hozzák fel párhuzamul, amikor bevezették az AIDS elleni kombinációs kezeléseket. Sok beteg, akikben csak nemrég diagnosztizálták a hepatitisz C-t, elhalasztja kezelését, hogy már az új terápiával kezelhessék őket.

Hepatitisze nem csak a drogosoknak van 

Az új kezelés hatása annál nagyobb lehet, minél több embert vizsgálnak meg hepatitisz C-re nézve. Ennek egyik akadálya, hogy a hepatitisz C-seket gyakran stigmatizálják, mivel azt hiszik, hogy a betegséget az illegális drogok injekciózása okozza, pedig ez nem így van: 1992 előtt, amikor még nem tesztelték hepatitisz C-re nézve a donorok vérét, vértranszfúzió miatt is megfertőződhettek az emberek. Betegséget okozhatott az is, ha valaki az egyetemen akár csak egyszer kipróbált egy drogot – erre nem szívesen kérdeznek rá az orvosok a ma már tekintélyes, középkorú emberektől.

Az új gyógyszerek egy proteáz enzim blokkolása révén hatnak, amely nélkül a vírus nem tud szaporodni. De emellett alkalmazni kell a jelenleg használt, az immunrendszert aktivizáló gyógyszereket is: a ribavirin tablettákat és az interferon-alfa injekciót. Az új vizsgálatok szerint a boceprevirt vagy telaprevirt is kapó betegek 67–75 százaléka meggyógyul, vagyis a gyógyszerek utolsó adagjának alkalmazása után hat hónappal nincs jele a hepatitisz C vírus jelenlétének. Fontos hozzátenni, hogy az afroamerikai betegeknek csak 25 százalékán segít a standard terápia, de az új szerek megduplázzák a gyógyultak arányát.

Sajnos azonban ezeknek a készítményeknek is vannak mellékhatásaik: a telaprevir esetében a fő kockázat a kiütés, ami olykor súlyos is lehet, a boceprevir pedig anémiát okozhat.

A gyártók nem közölték, hogy az új szerek hozzáadása mennyivel növeli meg a kezelés költségeit, ami már a standard kezelés esetén is mintegy 30 000 USD, de még így is sokkal olcsóbb, mint a májátültetés.

Dr. Weisz Júlia
a szerző cikkei

(forrás: Physorg, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés