2022. január. 27., csütörtök - Angelika.
hirdetés
hirdetés

Fertőzésre hajlamosító tényezők krónikus hepatitis C kezelése kapcsán

Nagyon gyakran neutropenia alakul ki, ha a krónikus hepatitis C-t peginterferonnal és ribavirinnel kezelik.

Ekkor a peginterferon-alfa dózisát csökkentik, hogy a neutropenia talaján ne jöjjön létre súlyos bakteriális infekció.

A jelen vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsák, van-e kapcsolat a fertőzés és a neutropenia között és meghatározzák azokat a rizikótényezőket, amelyek elősegítik az infekció kialakulását. A vizsgálatok egyetlen centrumban történtek és a 321 beteg 2876 viziten jelent meg. Az abszolút neutrofil szám átlaga 3420/ml volt, de 16 betegben nem érte el a 1500/ml-t. A kezelés hatására neutropenia (<7500/ml) a betegek 29,7%-ában alakult ki, de 16 esetben (5%) az abszolút neutrofil szám 375/ml alá csökkent. 

Összesen 96 fertőzést állapítottak meg a 70 betegben. Ezek közül a kezelés folyamán kialakuló súlyos lefolyásúak (13 infekció) nem voltak kapcsolatban a neutropeniával. A dóziscsökkentés nem befolyásolta a fertőzések előfordulását. A vizsgálók véleménye szerint az előrehaladott életkor (>55 év) és az emelkedett vércukor hajlamosítottak a kezelés folyamán fertőzésekre, és nem a neutropenia. Megjegyzik, hogy a vizsgáltakban sem a cirrhosis hepatis, sem a COPD nem voltak az infekciók rizikótényezői. 

Forrás: Hepatology 2010 Oct; 52(4): 1225-1231.

Dr. Szalka András
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

„Ezt nem lehet felfogni. Én sem hittem el, mi következik majd”, mondja Kollár István, az Alzheimer című dokumentumfilm készítője, aki a forgatás során személyesen is érintetté vált.

„Amíg nem adom fel, legyőzhetetlen vagyok” mottója már-már szállóigévé vált. Ezt írta fel egy saját molinóra, amikor üzenetet küldött a sorstársaknak.