hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Új non-invazív módszer a húgyhólyagrák kimutatására

Amerikai kutatók olyan új diagnosztikai módszert fejlesztettek ki, amely a vizeletből, non-invazív módon képes a húgyhólyagrák kimutatására.

A bostoni Tufts Egyetem kutatói a PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences of the USA) folyóiratban megjelent cikkükben olyan új eljárásról számoltak be, amellyel a vizeletből mutatható ki a húgyhólyagrák. A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: I. Sokolov el al., "Noninvasive diagnostic imaging using machine-learning analysis of nanoresolution images of cell surfaces: Detection of bladder cancer," PNAS (2018).

Jelenleg a húgyhólyagrák az egyik vezető onkológiai halálok, az Egyesült Államokban évente több mint 17 ezren halnak meg a betegségben. Korai felismerése esetén az 5 éves túlélés aránya 95%, viszont ha áttétet képez, ez az arány 10% körülire esik vissza. A jelenlegi diagnosztikai módszerek között a citoszkópia (kamerás szonda bevezetése a húgyhólyagba) és a biopsziát követő szövettani vizsgálat az elfogadott standard. A kezelt betegek között 50-80%-os a rekurrencia aránya, ezért a betegeknél 3-6 havonta kell ismételni a drága és kellemetlen vizsgálatot.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A Tuft Egyetemen kidolgozott új eljárásnak köszönhetően azonban nagy pontossággal a vizeletből is ki lehet mutatni a húgyhólyagrákot, ami hatékonyabbá, olcsóbbá és fájdalommentessé teheti a szűrővizsgálatokat és a diagnózist, valamint segíthet a betegség minél korábbi kimutatásában.

Az új módszer lényege egy mikroszkóp (AFM), amely nanométeres tartományban képes egy igen érzékeny kar segítségével letapogatni a részecskék, sejtek felszínén található térbeli képződményeket, így kiváló képet alkot az adott térbeli objektumról. Ez az első eset, hogy orvosi, diagnosztikai célra alkalmazzák ezt az eljárást.

Az eddigi eredmények azt mutatják, hogy a módszer 90% feletti szenzitivitással képes kimutatni a húgyhólyagrákot, szemben a jelenleg rendelkezésre álló non-invazív vizeletvizsgálati módszerek 20-80%-os szenzitivitásával. Az AFM specificitása, azaz a betegségben nem szenvedő személyek kizárása 82-98%, mely más tesztekkel összehasonlítható nagyságrendet képvisel.

Az AFM képalkotó módszer már 30 éve ismert, mégis, ez az első alkalom, hogy orvosi diagnosztikai célra használják fel. A kutatók szerint kimutatási pontossága felülmúlja a húgyhólyagrák diagnosztikájában jelenleg alkalmazott eljárásokét, ám még egy nagyobb betegkohorszon is szükséges megvizsgálni a készüléket. További remény, hogy az eljárás más daganattípusok – elsősorban gasztrointesztinális, kolorektális és méhnyakrákos daganatok esetében is használható lesz.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés