hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

Új módszer invazív húgyhólyagrák esetén

Az invazív tumor kezelése több nehézséget rejt, ezért a mostani eredmények célzott terápia alapját teremthetik meg, közli az OTSZ Online.

A Plymouth University kutatói felfedezték azt a triggerhatást, mely felgyorsítja a húgyhólyagrák növekedését és az elváltozást invazív tulajdonságokkal ruházza fel. Az erre vonatkozó adatokat az American Journal of Physiology – Renal Physiology című lapban hozták nyilvánosságra.

Az egyesült államokbeli National Cancer Institute statisztikája szerint évente 700 ezer betegnél állítják fel a húgyhólyagrák diagnózisát, az ez évre érvényes becslések szerint a betegség idén közel 15 ezer beteg életét követeli majd az USA-ban. A húgyhólyagrák inkább a férfiak, mint a nők betegsége. A legismertebb kockázati tényező mindkét nem esetében a dohányzás.

Egészen mostanáig nem sokat tudtunk arról a molekuláris mechanizmusról, melynek révén az egyébként benignus polypus invazív tumorba megy át. A jelenlegi kutatás középpontjában az úgynevezett pancreaticus szekretoros tripszin-inhibitor (PSTI) állt, mely a húgyhólyagrákok legtöbbjében megtalálható. Playford professzor és munkatársai azt találták, hogy a PSTI fontos szerepet játszik a daganatos terjedést segítő szignálfolyamatban. A munkacsoport egy sor tesztet elvégzett, melyekből úgy tűnik, hogy a PSTI elősegíti a sejtek migrációját és szöveti invázióját, ugyanakkor nem serkenti a sejtek proliferációját. A mostani felfedezés új célzott terápiák kifejlesztésének kiindulópontja lehet, írja a lap.

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés