hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Új módszer a véráramban keringő melanómasejtek kimutatására

Ausztrál kutatók olyan diagnosztikai módszert fejlesztettek ki, mellyel a korábbinál nagyobb pontossággal mutathatók ki a vérből az áttéteket okozó keringő tumorsejtek.

Az Edith Cowan University (Joondalup, Ausztrália) és a Harvard Medical School közös kutatócsoportja a British Journal of Cancer folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy egy háromkomponensű diagnosztikai teszttel jelentősen megnövelték a véráramban keringő tumorsejtek kimutathatóságát, ezzel jelentős lépést téve a melanómában szenvedő betegek pontosabb diagnózisa, és esetleg jövőbeni terápiás módszerek felé.

Az Edith Cowan University kutatócsoportjának, a Melanoma Research Groupnak a jelenlegi vizsgálati eredményei nagy mértékben építenek egy korábbi projektjükre, melynek során sikeresen fejlesztették ki a világ első olyan diagnosztikai tesztjét, amellyel a vérből lehet kimutatni a korai stádiumú melanómát. A mostani vizsgálatban a kutatók először a melanóma CTC-k (circulating tumor cells, vérben keringő tumorsejtek) elképesztő diverzitását mérték fel – ezek azok a sejtek, amelyek egy már kialakult daganatról leszakadva a véráramon keresztül más szervekben, testtájakon is daganatokat alakítanak ki, azaz áttéteket képeznek.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

Ha sikerülne megbízhatóan detektálni ezeket a sejteket, az egyrészt igen pontos diagnosztikát tenne lehetővé, másrészt megnyithatná az utat a keringő sejtek elleni terápiák kifejlesztéséhez. Csakhogy ez olyan, mint tűt keresni a szénakazalban: minden milliliternyi vérben egymilliárd vörösvérsejt és egymillió fehérvérsejt között bújik meg gyakran kevesebb mint tíz darab nagyon változatos, nehezen kimutatható keringő tumorsejt. A kutatók ezért három különböző tesztek kombináltak, és az eredmény 72%-os kimutatási arány lett, ami jelentősen és konzisztensen jobb volt, mint az egyes tesztek külön-külön értelmezett detekciós aránya. A kutatás eredményei nyomán egy másik vizsgálat is indult, az egyetemen, melyben mesterséges intelligencia alkalmazásával kutatják majd a CTC-k azonosíthatóságát.

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink