2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés
hirdetés

A tumorbiopszia mellett a vér ctDNS tartalma is hasznos diagnosztikai eszköz

Amerikai kutatók a szolid tumorokon végzett biopszia eredményét a vér ctDNS-vizsgálatával kiegészítve több kezelési célpontként használható mutációt mutattak ki a betegek véréből, így a vér genetikai vizsgálata („folyékony biopszia”) fontos kiegészítője lehet a szövettani vizsgálatoknak.

A JAMA Oncology folyóiratban október 11-én megjelent cikkben a Pennsylvania Egyetem Abramson Rákkutató Központjának kutatói igazolták, hogy nem kissejtes tüdőrákos betegeknél (NSCLC) a vér genetikai elemzése során több olyan mutáció is kimutatható, melyek kezelési célpontként szolgálhatnak, és hogy ezek az eredmények hasznosan egészítik ki, bár nem pótolják a szolid tumorok biopsziájával szerzett diagnosztikai adatokat. A teljes cikk az alábbi linken érhető el: Clinical Implications of Plasma-Based Genotyping With the Delivery of Personalized Therapy in Metastatic Non–Small Cell Lung Cancer; October 11, 2018. doi:10.1001/jamaoncol.2018.4305.

A Pennsylvania Egyetem Abramson Rákkutató Központjának kutatói nem kissejtes tüdőrákban szenvedő betegeknél (NSCLC) azt vizsgálták, hogy több kezelési célpontként felhasználható mutáció mutatható-e ki akkor, ha genetikai vérvizsgálatot is végeznek, mintha csak biopsziát végeznének. A daganatokat nemcsak fokozott osztódás, hanem a normálisnál magasabb sejtpusztulási ráta is jellemzi, és a széteső tumorsejtekből kiszabaduló, a keringésbe bekerülő DNS (cirkuláló tumor-DNS vagy ctDNS) azonosításával információt nyerhetünk a daganatról.

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A vérminta mint „folyékony biopszia” (liquid biopsy) elvileg ideális helyettesítője lehetne a daganatból szúrás vagy műtét útján kinyert hagyományos szövetmintának, csakhogy a kis méretű daganat kevés keringő DNS-t bocsát ki, amit igen nehéz megtalálni az összes keringő szabad DNS között. A keresést az is nehezítheti, hogy a daganat ismerete nélkül nem tudhatjuk, melyek azok a genetikai elváltozások, amelyek a tumor-DNS-t megkülönböztetik a jóval nagyobb mennyiségben jelen lévő, nem tumoros keringő DNS-től. Ha viszont már ismerjük a betegséget, azaz tudjuk, hogy a beteg NSCLC-ben szenved, új generációs szekvenálási technikákkal megnézhetjük, hogy a lehetséges gyógyszercélpontként szolgáló mutációk közül melyek találhatók meg a beteg szervezetében, tehát milyen gyógyszerek alkalmazhatók eredményesen a kezelés során.

A vizsgálat eredményei szerint ahhoz képest, mintha csak szolid tumor biopsziát végeztek volna, a kiegészítő ctDNS-elemzéssel kimutatott mutációk száma a kétszeresére nőtt, sőt, a betegek 86%-a kedvezően reagált, amikor a kezelésekkel a ctDNS-szekvenálással kimutatott mutációkat célozták meg.

A klinikai gyakorlatban az arany standard továbbra is a biopszia marad, azonban a vérvétel technikailag lényegesen egyszerűbb, a betegek számára kényelmesebb, és mivel a tumorok mutációi a betegség lefolyása során folyamatosan változnak, igen fontos eleme lehet a kezelés módját meghatározó diagnózisnak, különösen akkor, ha a tumorból csak nehezen vagy csak kis mennyiségű mintát lehet venni a biopszia során.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Változó, hogy egy adott életciklusban biológiailag mennyi testmozgásra van szükségünk ahhoz, hogy testileg és lelkileg is egészségesek maradhassunk. Az ausztrál egészségügyi minisztérium külön útmutatóban teszi közzé javaslatait az idősebb, 65 év feletti korosztály számára.

A május elsején hatályba lépő kormányrendeletben meghatározott szabályok nem az alapján osztják ketté a társadalmat, hogy van-e védettségük, hanem az alapján, hogy van-e védettségi igazolványuk.