hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Új közbeszerzési eljárás Zalaegerszegen

Eredménytelenül zárult a Zala Megyei Kórház sürgősségi osztályának megépítésére kiírt közbeszerzési eljárás a rendelkezésre álló forrásokat meghaladó ajánlatok miatt, ezért a fenntartó megyei önkormányzat új pályázatot ír ki - közölte a megyei közgyűlés alelnöke hétfői, zalaegerszegi sajtótájékoztatóján.

Pál Attila elmondta: a november elején lezárt első fordulóra négy pályázat érkezett, de a magas ajánlati árak miatt kénytelenek voltak eredménytelenül lezárni a pályázatot. Az új eljárástól azt várják, hogy a verseny révén sikerül leszorítani az árajánlatokat. Hozzátette: optimális esetben az építési eljárás közbeszerzése januárban lezárulhat, ezután márciusban elkezdődhet és még a nyáron be is fejeződhet az osztály megépítése.

A beruházáshoz csaknem 640 millió forint európai uniós támogatást nyert el az önkormányzat, s ez az összeg 90 százalékban fedezi a költségeket. Ebből az összegből a kivitelezésre 296 millió forintot szánnak, míg az eszközök és műszerek beszerzésére több mint 180 millió forintot fordítanak.

A fideszes politikus kifejtette: a Zala Megyei Kórházban - ahol eddig nem működött sürgősségi osztály - szakmai szempontból és a betegek oldaláról is fontos állomás lesz a beruházás. Az intézményben a jelenlegi traumatológiai osztály helyén, az épületszárny bővítésével alakítják ki a sürgősségi centrumot, ahol "egykapus" rendszerben fogadják majd az ambuláns vagy mentővel érkező betegeket, de elkülönülten kezelik a gyerekeket és a felnőtteket.

Uniós támogatás és önkormányzati biztos egy helyen

A teljesen akadálymentesített osztályon 12 ágyon fogadnak betegeket, de kialakítanak egy sokktalanító és egy traumatológiai ellátó szobát is. A minden szükséges eszközzel felszerelt sürgősségi centrum mellett elérhetővé válik a szükséges diagnosztikai háttér, így a CT-, az MR- vagy a laborvizsgálatokat is azonnal el tudják majd végezni a Zala Megyei Kórházban is.

Mindeközben november közepén a Zala Megyei Közgyűlés úgy döntött, hogy önkormányzati biztost jelöl ki a kórházba, annak megnövekedett, lejárt határidejű tartozásai miatt. A posztra pályázatot írnak ki, és az eredményről várhatóan december 10-én döntenek a képviselők.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink