hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Új kismolekulás rákellenes szert fedeztek fel

A PharmaOnline szerint egy nemzetközi kutatócsoport olyan kismolekulás hatóanyagot fedezett fel, mely igen szelektíven kötődik a rák-őssejtekhez, azaz képes lehet megakadályozni a rákos daganatok áttétképződését és a betegség visszatérését is.

A Toledói Egyetem kutatócsoportja a Scientific Reports folyóiratban számolt be arról, hogy egy olyan kismolekulájú hatóanyagot fedeztek fel, mely ferroptózist képes kiváltani rák-őssejtekben.

A teljes cikk az alábbi linken érhető el: William R. Taylor et al, Small-Molecule Ferroptotic Agents with Potential to Selectively Target Cancer Stem Cells, Scientific Reports (2019).

Human or animal cells on a background with DNA (Forrás: 123rf.com)
Human or animal cells on a background with DNA (Forrás: 123rf.com)

A Toledói Egyetem munkatársai kutatásuk során eredetileg egy széles körben használt kemoterápiás gyógyszer tökéletesítésén dolgoztak, amikor jóformán teljesen véletlenül egy olyan kismolekulás hatóanyagra bukkantak, mely nem a daganatokat, hanem az azok kialakulását és terjedését okozó rák-őssejteket képes elpusztítani. Felfedezésük igazi áttörést jelenthet nem csak a tumorok kezelésében, hanem a relapszus megakadályozásában is.

„Még ugyanabban a tumorban sem minden ráksejt egyforma, óriási változatosságot mutatnak, ezért nehéz felvenni ellenük a harcot. A rák-őssejtek pedig különösen nagy kihívást jelentenek ebből a szempontból. Rengetegen próbálnak rájönni arra, hogyan lehetne elpusztítani őket, és lehetséges, hogy most megtaláltuk ennek a módját” – nyilatkozták a cikk szerzői. A kutatók azonnal szabadalmi védettséget kértek a hatóanyagra, de az nyilvános, hogy az általuk izolált molekula igen szelektíven kötődik a rák-őssejtekhez, és a ciszteinabszorpciót blokkolva ferroptotikus sejthalált okozva pusztítja el őket.

Erős szelektivitása miatt nem zárható ki, hogy más kemoterápiás hatóanyagokkal együtt használják majd fel a minél alaposabb kezelés érdekében. Az eddigi eredmények szerint a molekula egyedülállóan ígéretes eredményeket ért el szarkómák kezelésében, valamint az ún. „claudin-low” emlőrák kezelésében is, mely az összes emlőrákos eset 14%-ában fordul elő, és különösen nehezen kezelhető, írja a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink