hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

A PARP-gátlók hatásmechanizmusáról

Egy nemzetközi kutatócsoport több mint 20 éves együttműködésének köszönhetően sikerült feltárni a már a klinikai gyakorlatban is alkalmazott onkológiai PARP-gátló készítmények pontos hatásmechanizmusát. A felfedezés megnyithatja az ajtót a pontosabban célzott terápiás megközelítések előtt, írja a PharmaOnline.

A University of Alberta, a Laval University Centre de Recherche sur le Cancer és a CHU de Québec Research Centre kutatócsoportja sikeresen tárta fel a rákellenes PARP-gátló készítmények pontos hatásmechanizmusát, felfedezésükről a Nature Communications folyóiratban számoltak be.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: Marie-Christine Caron et al. Poly(ADP-ribose) polymerase-1 antagonizes DNA resection at double-strand breaks, Nature Communications (2019).

Forrás: 123rf.com
Forrás: 123rf.com

A PARP-gátlók olyan precíziós, molekuláris onkológiai szerek, amelyek már biztató eredményeket mutattak késői stádiumú emlőrák, prosztatarák és hasnyálmirigyrák kezelésében olyan betegeknél, akiknél a ráksejtekben BRCA1 vagy BRCA2 mutáció mutatható ki. Ezek a génmutációk a sejtek DNS-javító mechanizmusait akadályozzák meg. A kijavítatlan hibák között gyakoriak a kettős lánctörések a DNS-ben, amelyet azonban a még működő hibajavítók megpróbálnak helyrehozni. Ha azonban utóbbiakat gátoljuk, akkor a két esemény (pl. BRCA1-mutáció és PARP-gátlás) együttesen a daganatsejtek (a BRCA1-mutációt hordozók) pusztulásához vezet.

Ez a stratégia a szintetikus letalitás, amelynek jelentőségét már a klinikumban is alkalmazott szer, az oliparib hatékonysága is bizonyítja. A szintetikus letalitás terápiás előnyeit új szerek, klinikai vizsgálatok igyekeznek kihasználni, ám mindezidáig nem volt pontosan tisztázott, hogyan is fejtik ki hatásukat a PARP-gátlók, milyen mechanizmuson keresztül gátolják a hibajavítást. A kutatók arra jöttek rá, hogy a PARP-fehérjék azt a folyamatot akadályozzák meg, melynek során a DNS-molekula egyik szálának leolvasása történik abból a célból, hogy a másolathoz hozzáilleszthető legyen. Korábban ugyanez a kutatócsoport tárta fel azt is, hogy a PARP-gátlók a kettős szálú lánctörést követő DNS-javítást akadályozzák meg, de az új eredmények további lehetőségeket nyitnak, például javítható azoknak a kombinált onkológiai kezeléseknek a hatásossága, amelyekben DNS-t károsító sugárkezelést vagy kemoterápiát alkalmaznak PARP-gátlókkal együtt, mivel pontosítja, milyen tulajdonságú ráksejtek ellen lesznek hatásosak ezek az eljárások, közli a lap.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés