hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

Új hatásmechanizmusú antidiabetikum

Az OTSZ Online szerint a  „twincretin” tirzepatid nagyszerű eredményeket mutatott a 2-es típusú diabeteses betegek kezelésében.

Az American Diabetes Association 2021-es évenkénti tudományos ülésén négy fontos vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az első kettős GIP/GLP-1 (glucose-dependent insulinotropic polypeptide, GIP and glucagon-like peptide-1, 3GLP-1) receptor agonista készítmény, a tirzepatid igen hatékony a diabetes és az elhízás kezelésében. Az egyik, közel 1900 beteget tartalmazó, 40 hétig tartó, fej fej melletti vizsgálatban a tirzepatid felülmúlta az 1 mg-os semaglutid hatását: 2-es típusú diabeteses betegekben jobban csökkent a HbA1c és a testsúly is.

Dr. Laura Fernández Landó (a Lilly tirzepatid szenior orvosigazgatója) elmondta, hogy tirzepatid az elvárásokon túl mind a négy vizsgálatban szignifikánsan és klinikailag jelentősen csökkentette a HbA1c értékét, valamint a testsúlyt.

A SURPASS-2 vizsgálatban 3 különböző dózisban, hetente egyszer alkalmazott tirzepatid hatását hasonlították össze hetente egyszeri 1 mg-os semaglutid s.c. injekció (Ozempic) hatásával 1879, átlagosan 9 éve 2-es típusú diabetesben szenvedő felnőtt betegen. Minden beteg metformin kezelést kapott, de a betegek hiperglikémiája már nem változott, átlagos HbA1c értékük 8,28% volt. A vizsgálat elsődleges végpontja a 40. héten mért HbA1c érték volt. A különböző tirzepatid dózisok (5mg, 10 mg és 15 mg/hét) egyaránt szignifikánsan jobban csökkentették az HbA1c-t, mint a semaglutid 1 mg-os heti adagjai. A 15 mg-os tirzepatid dózis átlagosan 0,45%-kal jobban csökkentette az HbA1c szinteket, mint a semaglutid – számolt be az eredményekről a közlemény első szerzője, Dr. Juan P Fias. Másodlagos végpont a testsúlycsökkentés volt, ahol szintén mind a három tirzepatid dózis esetén jobban csökkent a betegek testsúlya, mint a semaglutiddal kezelteké. Az 5 mg-os heti tirzepatid dózis a semaglutidnál 1,9 kg-mal nagyobb fogyást eredményezett, a 15 mg-os tirzepatid dózis hatására 5,5 kg-mal nagyobb volt a fogyás mértéke, mint a semaglutidnál (a 15 mg tirzepatidot szedőknél 11,2 kg fogyás volt mérhető).

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés