hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Új felfedezés az emlőrák feltartóztatására

Brit kutatók az axolotl sejtjeit vetették be a mellrák elleni harcban. Ha a mexikói, vízben élő állat elveszti egy végtagját vagy akár szervét, az rövid időn belül visszanő.

A Nottinghami Egyetem kutatóinak sikerült feltartóztatni az emlőrákos sejtek növekedését és terjedését egerekben, így megszűnt azok halálos hatása. Az eredmény azért olyan izgalmas, mert nem csupán újfajta kezelés lehetősége rejlik benne, hanem a korai felismerést is szolgálhatja - mondta Cinzia Allegrucci sejtbiológus.

A rák a génekben rejlik, legalábbis részben. A mellrák esetében például bizonyos génszakaszok jelenléte növeli a betegség kialakulásának kockázatát. Más gének egészséges embereknél megakadályozzák a sejtek kóros túlburjánzását, így a rosszindulatú daganatok kialakulását is. A rákos megbetegedés esetén ezek az úgynevezett tumorszupresszor gének blokkolódnak.

A brit kutatók az axolotl petesejtjeit használták fel, hogy újra aktiválják ezeket a hasznos génszakaszokat. A petesejten belüli környezet az embrió fejlődésekor meghatározó a sejtek későbbi funkciója szempontjából - például, hogy agysejt vagy szőrsejt lesz-e belőlük. Mint kiderült, a rákos sejtek szaporodása az axolotl petesejt-kivonatával kordában tartható.

Zebrahalakkal és axolotllal a rák ellen

Erre már egy korábbi amerikai kutatás is rájött zebrahalak esetében. A kétéltű petesejtjei azonban a brit kutatók szerint még alkalmasabbak. Az axolotl petesejtjeinek embrionális fejlődése ugyanis nagyon hasonlít az emberi petesejtére - fejtette ki Allegrucci a Molecular Cancer című szaklapban megjelent írásban, amelyet a Die Welt internetes kiadása ismertetett.

A pontos hatásmechanizmusra még nem derült fény: a tudósok ugyanis egyelőre nem tudják, hogy a "petesejtkoktél" mely alkotóelemei játszanak döntő szerepet a folyamatban.

Ennek kiderítése lesz a következő lépés, majd az aktív hatóanyagok mesterséges előállításán szándékoznak dolgozni, hogy a jövőben rákos betegek kórházi kezelésében vethessék be azokat. Ez nagy kihívás elé állítja a kutatókat, hiszen eddig minden kísérletük a laboratóriumi petricsészében zajlott le.

Allegrucci szerint gyanítható, hogy az eddig ismert tumorszupresszor géneken kívül több is van. A kutató úgy véli, hogy az axolotl petesejtjei ezekkel a még ismeretlen génszakaszokkal is reagálnak, és reméli, hogy így többet tudhat meg azokról. E tudást pedig esetleg a rák korai felismerésére tudják majd fordítani.

Új gyógyszer az emlőrákra a tenger mélyéről

Az év elején hasonló vizsgálati eredményről számolt be a The Wall Street Journal is. A vizsgálatok szerint az eribulin, amely a halichondrin B származéka, egy olyan anyagé, amely a japán partokon élő fekete szivacsban található - erőteljes hatást fejt ki a tumorokra, olyan módon gátolva a sejtosztódást, amelyet a tudósok eddig nem ismertek.

A halichondrin B-t Yoshito Kishi, a Harvard Egyetem professzora szintetizálta, és munkája fellelkesítette a japán Eisai munkatársait, akik azonosították a molekula aktív részét, majd dr. Kishivel együtt létrehozták a gyógyszert. A vegyészek szerint az eribulin egyike a valaha gyártott legbonyolultabb szerkezetű kis molekuláknak.

(forrás: MTI, MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink