hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Új felfedezés a glaukóma patogenezisének leírásában

A svédországi Karolinska Institutet kutatói génmódosított egerekben megfigyelték, hogy a glaukómára jellemző megemelkedett szemnyomás kialakulásakor a retina ganglionsejtjeinek metabolizmusa megváltozik.

Eredményeik szerint már a látóideg degenerációját megelőzően jelentkezik az a jelenség, hogy a sejtek nem képesek a glükózt más esszenciális molekulákra bontani, melyek közül az egyik a piruvát. A vizsgálati állatokon végzett mérések szoros összefüggést mutattak ki az alacsony piruvátszint és a megemelkedett szemnyomás között, melynek hátterében az mTOR jelút aktivációját figyelték meg. Az állati modellszervezetekben és sejtkultúrákban piruvát illetve rapamicin pótlólagos adagolásával máris sikerült neuroprotektív hatást előidézni. A Columbia Egyetem egy klinikai vizsgálatot is indított, ahol a piruvátot nikotinamiddal kombinálva adagolják. A retinális ganglionsejtek metabolizmusának vizsgálatai tovább folytatódnak, elsősorban a betegségre jellemző biomarkerek keresése, azonosítása a cél.

Disturbed glucose and pyruvate metabolism in glaucoma with neuroprotection by pyruvate or rapamycin. Proceedings of the National Academy of Sciences, 14 December 2020,

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink