hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

A sztatinok csökkenthetik a glaukóma rizikóját

A PharmaOnline szerint a magas koleszterinszint fokozza a glaukóma kialakulásának kockázatát. A sztatinok szedése szignifikánsan csökkentheti a zöldhályog rizikóját.

Azoknál a felnőtteknél, akiknek a koleszterinszintje emelkedett, gyakrabban alakul ki primer krónikus nyitott zugú glaukóma (POAG), mint azoknál, akiknél a koleszterinszint a normál tartományban van, derül ki három prospektív megfigyeléses vizsgálat eredményeiből is. A JAMA Ophthalmology hasábjain nemrégiben arról számoltak be, hogy a koleszterinszint-csökkentő sztatinok szedése képes csökkenteni a glaukóma-rizikót.

A primer krónikus nyitott zugú glaukóma, mint a zöldhályog leggyakoribb formája, a vakság egyik fő okának számít. Jelenleg a szembelnyomás csökkentése az egyetlen hatásos terápiája, ami azonban nem minden esetben képes a betegség progresszióját megakadályozni. A közelmúltban intenzív vizsgálatok tárgyát képezte a sztatinok e téren mutatott kedvező hatásának a vizsgálata. Úgy tűnik, hogy a sztatinok a látóideg véráramlásának a fokozása, a csarnokvíz elfolyásának az elősegítése, illetve a retinára kifejtett protektív hatás révén mutathatnak pozitív hatást a POAG megelőzésében/kezelésében, írja a lap.

Forrás: 123 rf
Forrás: 123 rf

A sztatinok POAG megelőzésében játszott szerepét igazolandó randomizált elrendezésű klinikai vizsgálatok eredményei egyelőre még nem állnak rendelkezésre, ugyanakkor több prospektív megfigyeléses vizsgálat is arra utal, hogy a koleszterinszint-sztatin-glaukóma „trióban” a sztatinok szedése a glaukóma rizikójának a mérséklésével járhat.

Az ezen a téren folytatott legismertebb és legnagyobb szabású vizsgálatok - a „Nurses’ Health Study”, a „Nurses’ Health Study 2” és a „Health Professionals Follow-up”- keretében 136782 személy kórtörténetét követték nyomon. Közülük 886 személynél diagnosztizáltak POAG-ot. A glaukóma-rizikót befolyásoló esetleges tényezők (pl. testtömegindex, dohányzás, alkoholfogyasztás, vérnyomás) kiszűrése után megállapították, hogy az összkoleszterinszintben bekövetkező minden 20 mg/dl-es (0,517 mmol/l) növekedés a POAG-rizikó 7 százalékos (RR 1,02-1,11 95 százalék CI) növekedésével hozható kapcsolatba.

A vizsgálat eredményei arra is rávilágítottak, hogy a sztatinok 5 éven keresztüli szedése 21 százalékkal (RR 0,65-0,97; 95 százalék CI) redukálta a POAG-rizikót. Időskorban a sztatinok szedése jelentette POAG-védelem még inkább kifejezett volt. 65 év fölöttieknél a koleszterinszintcsökkentők szedése a POAG kockázatának a 30 százalékos mérséklődésével járt együtt.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés